Volledig scherm
Een deel van de Schadewijk wordt aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie krijgt een maand lang meer bevoegdheden. © Charles Mallo / Foto Mallo

Oss kondigt ‘noodtoestand’ af in Schadewijk: politie mag iedereen aanhouden en fouilleren

OSS – De gemeente Oss wijst een deel van de Schadewijk komende maand aan als veiligheidsrisicogebied. Dat wil zeggen dat de politie mensen staande mag houden, preventief kan fouilleren en voertuigen of bagage mag doorzoeken. De maatregel gaat in op pakjesavond en blijft van kracht tot 6 januari.

Bewoners van de Schadewijk zijn met een brief van burgemeester Wobine Buijs op de hoogte gebracht van het opmerkelijke besluit, dat zich nog het best laat omschrijven als een noodtoestand light. In het schrijven noemt ze twee recente incidenten in de buurt als directe aanleiding. Dat zijn de steekpartij bij het Cruyff Court aan de Leeuwerikstraat en het naar binnen gooien van zwaar vuurwerk bij een woning aan de Zwaluwstraat. Bij dat laatste incident ontstond een fikse brand. 

Volgens de burgemeester zorgen de incidenten voor onrust en een gevoel van onveiligheid onder bewoners. Door het gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied kan de politie daadkrachtiger optreden tegen overlast en overtredingen, schrijft ze. Buijs is tot het besluit gekomen na overleg met de hoofdofficier van justitie en de korpschef van de politie.

De volksbuurt werd in het verleden regelmatig geplaagd door groepen hangjongeren. Die staken vuurwerk af, mishandelden een boa en verpestten evenementen als Winterland. De laatste maanden leek het juist rustiger in de Schadewijk. Maar volgens de burgemeester wijst alles erop dat de raddraaiers deze winter weer gaan toeslaan. ,,Het is een zwaar middel, maar het geeft een heel duidelijk signaal af. Die overlast, ik wil het gewoon niet meer hebben in mijn stad. Iedereen moet veilig over straat kunnen.” 

Groot gebied

De maatregel geldt voor het park aan de Vijversingel en de straten direct ten westen daarvan, tot aan de Lijsterlaan. Dit gebied is bovendien aangewezen als hotspot. Dat betekent dat de politie direct een gebiedsverbod van 24 uur kan opleggen aan iedereen die de openbare orde verstoort. De maatregel geldt vanaf 5 december tot en met 20 december tussen 15.00 en 06.00 uur. Daarna, tijdens de kerstvakantie, geldt die 24 uur per dag. Op die manier moeten kinderen veilig op straat kunnen spelen. 

Voor bewoners is op donderdag 6 december een informatiebijeenkomst belegd in het wijkcentrum. Hier kunnen vragen worden gesteld aan medewerkers van de politie en de gemeente.

Volledig scherm
In dit gebied is het besluit vanaf 5 december van kracht. © Gemeente Oss