Osse zangers krijgen het publiek massaal aan het dansen tijdens meezing-evenement Ameezing.
Volledig scherm
Osse zangers krijgen het publiek massaal aan het dansen tijdens meezing-evenement Ameezing. © Saraï van Well

Oss trapt carnaval zingend af met Ameezing

OSS - ,,Wat zullen we drinken, zeven dagen lang!” Kapel Kiep Kwajt verwelkomt honderden kleurig verkleedde Ossenaren in de Groene Engel voor dé aftrap van carnaval. Ameezing is ooit begonnen als vervanging van de pronkzitting en nu al jaren een geliefd feest in Oss.

Oya Leelee en Hey Jude. Het wordt zaterdagavond uit volle borst meegezongen in een stampvolle Groene Engel. ,,Na het elf elf bal gaan de kaarten in de verkoop en eind november waren we al uitverkocht", vertelt Marco Ultzen (52) voorzitter podium van stichting SCVO die het feest organiseert. ,,Het is carnaval met louter meezingers en een gezellige sfeer. Dat wordt ieder jaar met veel enthousiasme ontvangen."

Ameezing staat als een huis. Zodra de meezinger Hey Jude wordt ingezet zingen de honderden bezoekers uit volle borst mee, worden de armen om de schouders geslagen en de bierglazen geheven. Een bekend gezicht voor het echtpaar Wagemakers dat voor het elfde maal aanwezig is bij het evenement. Uitgedost in een blauw jasje, waarop een bond gezelschap aan emblemen prijkt, en een blauw, gele sjaal zingen zij zachtjes mee. ,,Ameezing is een plek om oude bekenden te ontmoeten en het carnavalseizoen af te trappen", vertelt een enthousiaste meneer Wagemakers (79). ,,Een feest voor jong en oud, waar verbondenheid en saamhorigheid heerst."

Polonaise

De stadsprins op het podium tijdens de opening van Ameezing.
Volledig scherm
De stadsprins op het podium tijdens de opening van Ameezing. © Saraï van Well

Een paar stoelen achter hem op de tribune kijkt Elise van Veenendaal (16) samen met haar vriend glimlachend toe als de eerste polonaise wordt ingezet. De handen worden op de schouders gezet en als een slinger aan vrolijke kleuren wordt er een gezamenlijke dans door de feestende massa gestart. ,,Dit is voor mij de eerste keer dat ik aanwezig ben bij Ameezing, maar ik vind het super leuk. De sfeer zit er goed in en het is gezellig", vertelt van Veenendaal. Terwijl zij meezingen met het nummer I will survive zet de polonaise op de vloer inmiddels koers naar de bar.

‘Een jasje, een kiel of een sjaal, doe maar normaal’

Als de dansmariekes op het podium de zaal aanmoedigen om mee te dansen stapt oud-stadsprins Bennie van Zandvoort (53) samen met zijn vrienden de zaal binnen. Het gezelschap is uitgedost in rood/witte jasjes en de traditionele blauwe jasjes met emblemen. ,,Carnaval staat in het teken van verbroedering", stelt Van Zandvoort. ,,Waarbij gaan rangen of standen gelden en iedereen gelijk is. Ik zeg altijd: 'een jasje, een kiel of een sjaal, doe maar normaal. En dat merk je ook bij Ameezing. Ossenaren dansen en zingen samen en hebben het gewoon gezellig. De perfecte aftrap voor de carnavalstijd.”