Peperstraat Oss, grote versie
Volledig scherm
Peperstraat Oss, grote versie © Jan Van Den Oord

Osse horeca hoeft tot september niets te betalen voor reclame en terras

OSS - De gemeente Oss komt cafés en restaurants tegemoet die door de coronacrisis al maanden gesloten zijn. Voor de periode tussen 1 maart en 1 september hoeven ondernemers niets te betalen voor hun terras en reclame-uitingen op de openbare weg. Deze zogeheten precariobelasting wordt doorgestreept. 

Onder normale omstandigheden int de gemeente Oss iedere maand zo'n 2.800 euro voor terrassen en nog eens 725 euro voor uitstallingen. Met de maatregel loopt de gemeente nu dus 21.500 euro mis. Een bedrag dat wethouder Frank den Brok graag bij de hard getroffen horecasector laat.

,,Tussen 1 maart en 1 juni hebben zij hun deuren dicht moeten houden", zegt de bestuurder. ,,Dus we konden het niet maken om voor die periode belasting op de terrassen te heffen. Maar ook in de maanden daarna willen we de horeca op gang helpen.”

Het doorstrepen van de precariobelasting was een uitdrukkelijke wens van onder meer het Osse Centrummanagement. Ook het plaatselijke CDA had er in vragen aan het college al op aangedrongen. In veel andere gemeenten, waaronder Bernheze en Tilburg, werd een vergelijkbaar besluit genomen. 

Eén groot openluchtcafé

Horecazaken mogen vanaf 1 juni hun terrassen weer openen. Tafels moeten dan op anderhalve meter afstand van elkaar staan. Tientallen ondernemers uit de stad en omliggende dorpen dienden daarvoor in de afgelopen weken een plan in. Naar verwachting komen er straks volop terrassen op pleinen en andere openbare plekken. Met het Osse centrum als één groot openluchtcafé.

De gemeente Oss is bijna klaar met de goedkeuring van die plannen, waarbij onder meer rekening moet worden gehouden met de entrees van winkels en de calamiteitenroute. Naar verwachting worden alle plannen begin volgende week openbaar gemaakt.