De burgemeester, inmiddels grotendeels hersteld van corona, spreekt tijdens de eerste digitale vergadering van de Osse politiek.
Volledig scherm
De burgemeester, inmiddels grotendeels hersteld van corona, spreekt tijdens de eerste digitale vergadering van de Osse politiek. © .

Osse politiek slaagt voor ‘generale repetitie’ met videovergaderen

OSS - Zet de microfoon uit als je niet aan het woord bent, kijk in de camera en drukt op i om te interrumperen. Half Nederland is inmiddels door schade en schande wijs geworden met videovergaderen, de Osse politiek nu ook. Dinsdagavond kwamen de partijen voor het eerst digitaal bij elkaar. 

,,Het zal voor iedereen even wennen zijn", opende voorzitter Alfons Prinssen de avond. ,,Maar het gaat ons samen vast lukken.” En dat bleek het geval. Op een occasionele spraakverwarring en een soms wat haperende verbinding na, verliep het behoorlijk vlotjes. 

De vergadering van dinsdag was die van de zogeheten adviescommissie sociaal bestuurlijk. Daarin geven de partijen aan hoe ze aankijken tegen onderwerpen die volgende week donderdag tijdens de raadsvergadering ook weer op de agenda staan. De eerste termijn is afgelopen week schriftelijk al afgedaan, zodat de discussie online kon worden beperkt tot de tweede termijn. 

Generale repetitie 

De vergadering van dinsdag is met een klein beetje fantasie dan ook te zien als de generale repetitie voor 16 april, wanneer de Osse raad voor de allereerste keer digitaal besluiten zal nemen. 

 1. Kennedymars in en om Oss: vijftien kernen, diverse landschappen

  Kennedy­mars in en om Oss: vijftien kernen, diverse landschap­pen

  OSS - Twaalf dorpen, twee stadjes en één stad. Maar ook oude zandwegen, parken, rivieren, bossen en natuurgebieden. Het zijn de ingrediënten van de eerste Kennedymars die volgend jaar in de gemeente Oss gaat plaatsvinden. De heilige graal voor langeafstandswandelaars start 19 juni 2021 om 23.00 uur in het Osse centrum, als onderdeel van De Maasdijk. Een dag later moeten de deelnemers vóór 19.00 uur de tachtig kilometer hebben afgelegd om een beloning te ontvangen.
 2. Veldwachter Manus werd door grasdieven voor de rechter gesleept en begon daarna een winkeltje
  Stille Getuigen

  Veldwach­ter Manus werd door grasdieven voor de rechter gesleept en begon daarna een winkeltje

  OSS - Veel werknemers verliezen door de Coronacrisis hun baan. Het kabinet vraagt hen zich om te scholen voor sectoren waar straks nog wel werk is. Omscholing is niets nieuws. Na de Tweede Wereldoorlog werden boerenknechten en KNIL-militairen uit Nederlands-Indië omgeschoold tot bouwvakker en emigranten die naar Australië of Nieuw Zeeland gingen, konden zich laten bij- of omscholen voor hun nieuwe (agrarisch) bestaan.
 3. Woning van 223.000 euro in 2015 naar 402.000 euro in 2019: ‘WOZ-waarde strookt niet met werkelijkheid’
  LEZERSBRIEF

  Woning van 223.000 euro in 2015 naar 402.000 euro in 2019: ‘WOZ-waar­de strookt niet met werkelijk­heid’

  OSS - Slimme jongens verdienen er goud geld aan. Burgers worden er amper beter van. En de gemeenten betalen de steeds hogere rekening. Dit is volgens de Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) de frustrerende praktijk rondom bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking, de jaarlijkse waardebepaling van woningen. Dit nieuws bracht het Brabants Dagblad dit weekeinde. Lezer Fons de Jong uit Oss reageert: