Volledig scherm
© Thinkstock

Ossenaar op gestolen fiets krijgt politie niet afgeschud

OSS - Een notoire veelpleger uit Oss stal afgelopen augustus drie fietsen, dreigde scheldend een vrouw 'kapot te maken', vernielde een autoportier en een raamkozijn en sloeg wild om zich heen nadat hij betrapt werd bij een winkeldiefstal. Het Openbaar Ministerie eiste een straf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk in combinatie met reclasseringstoezicht.

Quote

Ik snapte niet hoe ze mij steeds weer terugvon­den: maar dat kwam dus door die gps

Verdachte Ossenaar

De 37-jarige Ossenaar had het vooral gemunt op dure, elektrische fietsen. Eind augustus zagen agenten op camerabeelden dat twee mannen zo'n rijwiel apart zetten in de buurt van theater de Lievekamp. Ze besloten een gps-verklikker op de fiets te plaatsen en af te wachten. Die avond kwam de tweewieler in beweging en agenten zagen de Ossenaar fietsen. Er volgde een korte en hevige achtervolging door het centrum van Oss.

,,Iedereen zat achter mij aan", vertelde de verdachte tegen de rechtbank. ,,Ik snapte niet hoe ze mij steeds weer terugvonden: maar dat kwam dus door die gps." De achtervolging eindigde - heel opmerkelijk - op het binnenpleintje bij het politiebureau, waar hij direct werd ingerekend.

Het leven van Ossenaar ontspoorde opnieuw

Volledig scherm
Een gps-tracker © anp

De Ossenaar was een alcoholverslaafde man, met een fors crimineel verleden. In 2006 moest hij al eens twee jaar doorbrengen in een zogenoemde Instelling voor Stelselmatige Daders. Dat hielp. Tot vorig jaar bleef hij grotendeels op het rechte pad. Daarna ontspoorde het leven van de verdachte opnieuw; waarom bleef onduidelijk. Vooral in de Schadewijk veroorzaakte de man veel overlast: de zaken waarvoor  hij was aangeklaagd, vormen slechts het topje van de ijsberg.

De man bekende vrijwel alle feiten en liet duidelijk weten dat hij de schade wilde vergoeden aan de slachtoffers. Alleen met de vrouw die hij had bedreigd, toonde hij weinig medelijden. De Ossenaar beweerde dat dit slachtoffer hem eerder had aangevallen. Zijn advocaat vond dat de man geen onvoorwaardelijke celstraf, maar een werkstraf moest krijgen: een gevangenisstraf zou 'averechts' werken voor zijn behandeling.

Uitspraak over veertien dagen.