Oude kastanjeboom waait om op de Ridderhof in Oss - ‘Ja, het gaat hier even héél hard’

VideoOSS - Pal naast het gemeentehuis van Oss, voor een appartementencomplex, ging zondagmiddag tijdens de storm een grote, oude kastanjeboom om. Daarbij sneuvelden een aantal ruiten van het complex. Niemand raakte gewond. Het is nog niet bekend of de boom al ziek was. 

Het is een verraderlijke hoek, hier bij deze appartementen en bedrijven aan de Ridderhof in Oss, zo pal naast het gemeentehuis en het spoor. Een verraderlijke hoek als het hard waait. De wind kan hier bijna geen kant op, stelt Frank Hulswit van de gemeente Oss. ,,En dan gaat het draaien. De boom is zo rond half drie omgewaaid, begreep ik.”

Kapotte ramen

En dus had de gemeente de oude, mooie kastanjeboom hier zo midden voor het complex, al vaker onderzocht. Als de boom ziek was, dan zou deze bij wind wel eens om kunnen waaien. Frank Hulswit is er al snel nadat de boom omwaaide bij. ,,We hebben de kapotte ramen afgeplakt, en op de tweede verdieping is gelukkig maar één laag van het dubbel glas kapot. Gelukkig woonden er geen mensen, daar waar de ramen kapot zijn. Op de eerste verdiepingen zitten bedrijven. Je zult toch net in je woonkamer zitten. Ik weet dat deze boom wel vaker is onderzocht, maar ik weet niet of daaruit kwam dat hij ziek was.” 

Verschrikt

Een paar meter van de plek waar de boom de gevel raakte, staat een stel achter het raam te kijken hoe de doorgezaagde stammen al meteen worden opgeruimd. Hulswit: ,,Er zal in in de regio nog wel meer werk aankomen, als het straks nog harder gaat waaien.”

In de grote plantenbakken naast het gemeentehuis, precies op de hoek waar de wind zo hard de bocht om gierde, geven drie boompjes netjes de windrichting aan. 

Volledig scherm
Er wordt meteen hard gewerkt aan de Ridderhof © Lieke Mulder
Volledig scherm
© Lieke Mulder
Volledig scherm
De kastanjeboom die nu gesneuveld is © Google Streetview
  1. Toeristenbelasting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbelasting.
    PREMIUM
    Column

    Toeristen­be­las­ting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbe­las­ting.

    OSS - Wie had dat gedacht, dat de regionale arbeidsmigrantendiscussie aangezwengeld wordt door een slimme ondernemer die op zijn centen let? Chaletparkeigenaar Bob Vink heeft natuurlijk groot gelijk dat hij geen toeristenbelasting wil betalen voor huurders die geen toeristen zijn. Als ik een kat had, zou ik geen hondenbelasting willen betalen en als mijn vuilnisbak nauwelijks nog geleegd wordt, wil ik minder afvalstoffenheffing betalen. In ieder geval niet méér.