Volledig scherm
De zitting had vandaag plaats in de rechtbank in Den Bosch. © ANP XTRA

Oude schuld van Udenaar bij dealer leidt tot diefstal van duizend kilo aluminium

DEN BOSCH/UDEN - Een Udenaar stal in april duizend kilo aluminium bij zijn werkgever, een bouwmaterialenhandel in zijn woonplaats. ,,Ik wist me geen raad meer”, zei de man gistermiddag tegen politierechter A. Kap-Knippels in Den Bosch. 

,,Een dealer perste me af", vertelde de 27-jarige Udenaar. ,,Ik moest wekelijks een oude schuld afbetalen en hij verhoogde iedere keer het bedrag.” De verdachte was een ex-verslaafde, die zijn werkgever al 'van jongs af aan' kende. ,,Hij had mij al zo veel geholpen. Ik durfde niet weer bij hem aan te kloppen.”

Zijn werkgever merkte in april van dit jaar dat er een deel van zijn aluminium uit de voorraad van het Udense bedrijf was verdwenen. Hij gaf een andere werknemer de opdracht om 'nieuwe profielen' te snijden. Op 17 april bleek dat een deel van deze nieuwe partij aluminiumprofielen ook ontbrak. 

De werkgever riep al zijn personeelsleden bij elkaar en vroeg wie er verantwoordelijk was voor de verdwijningen. De Udenaar stapte naar voren. In zijn auto lag 500 kilo aluminium en hij bekende dat hij op 10 april eenzelfde partij had gestolen en verkocht.

De verdachte had niet alleen geld betaald aan zijn dealer. De man kocht ook friet van het verduisterde bedrag, voor al zijn collega's. Zijn baas vermoedde dat de man verantwoordelijk was voor nog eens duizenden kilo's extra verdwenen materiaal, maar dat ontkende de Udenaar.

,,Ik vind het heel erg vervelend", zei de man dinsdagmiddag geëmotioneerd. Hij moest zijn tranen bedwingen, terwijl hij toegaf dat hij ‘misbruik van het vertrouwen van zijn werkgever’ had gemaakt.

Rechter Kap-Knippels veroordeelde de Udenaar voor de 'verduistering in persoonlijke dienstbetrekking' tot een werkstraf van 90 uur. Hij moest bovendien zijn werkgever 1625 euro betalen voor de 500 kilo aluminium die hij had verkocht. De man kreeg ook de opdracht om de verwerkingskosten van 211 euro, voor het maken van nieuwe aluminiumprofielen, te vergoeden. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.