Volledig scherm
PREMIUM
Deze replica van een boerderij uit de ijzertijd is in Eindhoven gebouwd op basis van een plattegrond die in Ussen in het zand werd aangetroffen. © Prehistorisch Dorp Eindhoven

Prehistorie Oss: Dichtbij het water, maar wel met droge voeten

OSS - De eerste Ossenaren streken 4500 jaar geleden neer aan de boorden van de Maas, die toen nog een stuk zuidelijker stroomde. In het boek Onder Oss wordt bijna vierduizend jaar aan Osse voorgeschiedenis beschreven.  ,,De oude Ossenaren hadden ook last van muizen.” 

Rookworst, de pil, messentrekkers en de SP. Dat zijn de belangrijkste associaties van Nederlanders bij de naam Oss. Onder mensen met belangstelling voor archeologie en geschiedenis zal daarnaast het vorstengraf en het kromgebogen zwaard op het netvlies verschijnen. Dat zwaard werd 86 jaar geleden ontdekt in een prehistorische grafheuvel ten zuidoosten van de stad. Minder bekend zijn de opgravingen die de afgelopen 45 jaar zijn uitgevoerd ten noorden van Oss. 

  1. Osse honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
    PREMIUM
    Stille getuigen

    Osse honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

    De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.