Slagerij Ebergen stopt na 65 jaar in Lith, nou ja, stopt...
LITH - Hij stopt, maar hij stopt niet echt. De Lithse slager Jan Ebergen (62) draagt zijn zaak aan de Pastoriestraat per 1 augustus over aan Robbie Nederkoorn. Na drie generaties verdwijnt de familie Ebergen geleidelijk van het toneel. ,,Ik hobbel nog een tijdje mee.''
Maarten van de RaktLaatste update:24-07-20, 12:05Bron:BD
Knoeperds van opblaascijfers achter het raam: 65, zo oud is ambachtelijke Slagerij Ebergen. Een begrip in Lith en omgeving, van drie generaties. Gestart door Karel Ebergen. Op de fiets stak hij in 1955 vanuit Cothen bij Wijk bij Duurstede drie rivieren over om in Lith een geschikt plekje te zoeken om neer te strijken.
,,Op de dijk. Dat was toen de ader van Lith met het hele winkelbestand", weet zoon Jan. ,,Ernaast zat al een slager. Het waren moeilijke jaren om als vreemde te starten in een gesloten gemeenschap. Hard werken om de kost te verdienen."
Het waren moeilijke jaren om als vreemde te starten in een gesloten gemeenschap. Hard werken om de kost te verdienen
Tikkeltje uit de loop
,,Het huis waar we woonden was echt oud. Het lekte aan alle kanten. Toen hebben ze dit hier gebouwd rond 1964", wijst hij om zich heen in de kantine van de slagerij. ,,De Pastoriestraat zou eigenlijk een winkelstraat worden. Maar daar is niks van terechtgekomen."
Dus zit de slagerij een tikkeltje uit de loop. ,,Maar dat maakt niet uit. Wanneer je goed bent, komen de klanten toch wel. We hebben gewoon ons eigen ding gedaan. Het is altijd goed blijven lopen."
‘Elke dag is anders’
,,Met mijn vijftiende ging ik van school af. Verder leren zocht ik niet. Ik wilde slager worden, dat vond mijn vader prima. Het is nooit gaan vervelen. Elke dag is anders. Het is altijd leuk, het fijne contact met klanten, een boeiend vak. Het maken van producten, bewerken van vlees. Het is echt mijn passie."
,,Vroeger werkte je met grotere stukken vlees. Het is verfijnder geworden, veel meer kant en klare producten. Mensen kijken steeds meer naar gemak. De basis blijft hetzelfde, je weet wat je inkoopt, bij een vaste leverancier in Dodewaard. Dat halve rund of varken kan ik helemaal verwaarden. Ik kan er iets van maken."
Vroeger werkte je met grotere stukken vlees. Het is verfijnder geworden, veel meer kant en klare producten.
Flinke tik van de Albert Heijn
Ebergen bouwde een mooie klantenkring op in Lith en omliggende dorpen. ,,Van oudsher. We mogen niet mopperen. Toen de Albert Heijn kwam, hebben we wel een flinke tik gehad. Dat waren we niet gewend. Maar ja, dan komen de klanten terug als ze ontdekken dat de kwaliteit ook niet alles is."
Vorig jaar augustus klopte oud-werknemer Robbie Nederkoorn, ook uit het dorp, bij hem aan om over de toekomst te praten. ,,Weet wel waar je aan begint, zei ik hem. Kom eerst maar een half jaar bij mij werken. Dan weet je waar je aan begint. Hij werd alleen maar enthousiaster."
‘Goeie klik met Robbie’
,,Ik heb een goeie klik met Robbie. Da's ook belangrijk. Hij neemt de zaak over per 1 augustus. Ik blijf hem met raad en daad bijstaan. Ik kan mee blijven hobbelen. Voor hoe lang, dat zien we wel."
En anders? ,,Dan waren we gewoon doorgegaan. Opvolgers liggen niet voor het oprapen. Het was natuurlijk heel leuk geweest als mijn kinderen, die hier ook werkten, de zaak hadden willen overnemen. Dit is een mooie oplossing. Hier ben ik blij mee."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.