Volledig scherm
PREMIUM
John (rechts) en José Hartogs (achter) tijdens een spitsuur in hun Snoepwinkeltje. © Van Assendelft Fotografie

Snoepwinkeltje in Oss - om de hoek bij Maaslandcollege - gaat eind dit jaar dicht

OSS - Het was dé ontmoetingsplek voor hele generaties Osse scholieren. Maar eind 2020 gaat 't Snoepwinkeltje, om de hoek bij het Maaslandcollege, definitief op slot. John en José Hartogs bouwen de geliefde zaak om tot een woning en gaan van hun pensioen genieten. 

Volledig scherm
Grote drukte voor de ingang van het winkeltje, anno 1979. © Paul van der Werff, Collectie Stadsarchief Oss

Op papier is de kleine zaak aan de Ridderstraat misschien geen onderdeel van het Maaslandcollege. Maar in de praktijk zal 't Snoepwinkeltje voor veel leerlingen een belangrijker onderdeel zijn geweest van hun schooltijd dan menig docent of lesuur. Al tientallen jaren lopen scholieren er ieder tussenuur en elke pauze de deur plat voor spotgoedkope snacks en drankjes. Maar misschien nog wel meer voor een praatje met elkaar én de uitbaters. 

,,Trammelant met de ouders, met de leraar, met het vriendje; ze komen het hier allemaal vertellen", zegt John Hartogs. ,,Soms zijn we net twee maatschappelijk werkers. Misschien heb ik mijn roeping als docent ook wel gemist. Ik kan dan wel geen lesgeven, maar ik kan beter met die jongelui opschieten dan veel leraren. Als je niet te streng bent, zijn jonge mensen de makkelijkste mensen van de wereld.”