‘Trotse maakstad’ Oss moet in komende jaren nog veel meer ondernemers aantrekken
OSS - Oss moet van de daken gaan schreeuwen dat het in de gemeente goed en duurzaam werken is. Zeker voor de makers uit bijvoorbeeld de pharma, agrifood en machinebouw. Met die stip op de horizon wil Oss de komende vijf jaar meer banen en ondernemers trekken.
Delen per e-mail
Die plannen staan allemaal in de zogeheten economische strategienota. Zeven jaar na de vorige editie zet Oss nu opnieuw uiteen welke kant het op wil met de lokale economie, met welke sectoren het het meest te koop wil lopen en waar de verbeterpunten zitten.
Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wat Oss ‘Life Sciences en Health’ noemt, oftewel de farmaceutische industrie. Ook agrifood, logistiek, metaal- en machinebouw en bouw- en installatietechniek wil de gemeente extra in het zonnetje zetten.
Meer aandacht voor ZZP en MKB
Die keuzes kan de politiek op hoofdlijnen volgen, bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Al mag er wat de partijen betreft nog wel wat meer aandacht zijn voor de bouw en voor de vrijetijdssector. Denk daarbij aan horeca en evenementen. Ook moet het college zich niet blindstaren op het handjevol grote bedrijven in Oss. Juist de ZZP’ers en MKB’ers moeten gesteund worden. Eventueel met eigen thema-avonden waarbij de kleine ondernemers centraal staan.
Voor een toekomstbestendige economie is een betere aansluiting vanuit het onderwijs volgens de meeste partijen noodzakelijk. Op een eigen HBO-opleiding in de stad hoeven de partijen echter niet meer te hopen. Dat is volgens wethouder Frank den Brok trekken aan een dood paard. Veel beter kunnen bedrijven zich richten op speciale projecten met groepjes studenten uit Den Bosch, Eindhoven of Nijmegen, zoals die nu al worden gedraaid bij het Pivot Park, de talentencampus of met religieus erfgoed. ,,Voor hen is Oss een speeltuin", zegt de bestuurder. ,,Den Bosch is bijvoorbeeld een stad van de dienstverlening. In Oss vind je de bedrijven die echt wat maken.”
43.000 banen
In het stuk staat verder dat Oss op dit moment zo'n 43.000 banen telt. Dat aantal neemt sinds de vorige economische crisis geleidelijk toe. Inmiddels zijn er meer mensen aan het werk dan vóór 2008. Om die lijn ook na de coronacrisis door te trekken, wil de gemeente bestaande ondernemers meer gaan ondersteunen, ze helpen om duurzaam te groeien en aansprekende nieuwe bedrijven naar Oss lokken.
Oss schrijft dat het een ‘ijzersterke’ combinatie heeft van innovatie en duurzaamheid. Iets dat veel meer mag worden uitgedragen om de gemeente het profiel en het imago te geven dat het verdient. De komende jaren wordt de ‘trotste maakstad’ daarom uitgebreid in de etalage gezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe wending
Hoe Carla’s zeiltocht op IJsselmeer leidde tot een Afrikaans meisje met dezelfde naam
OSS - Een zeiltocht op het IJsselmeer met ingrijpende gevolgen: Osse Carla Steenman ontmoette er de directeur van Go For Africa en was verkocht. Inmiddels was de kleuterjuf al acht keer op vrijwilligersmissie in Gambia en Senegal. -
PREMIUM
Boeren en buitenlui krijgen eigen winkel met ‘VVV’ in centrum Oss
OSS - Fruit, kaas, ijs, eieren en champignons rechtstreeks van de boer uit de buurt. Maar ook tips voor slaapaccommodaties, bezienswaardigheden en recreatieve routes. De Firma Streek moet het beste van de streekwinkel en de VVV combineren. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
‘Parel’ Geffen moet geen ‘nieuw’ Moerdijk worden
GEFFEN - Het dorp Geffen mag geen nieuw ‘Moerdijk’ worden. Maar wél een prachtig woondorp. Dat is de belangrijkste boodschap in de toekomstvisie van de Geffense Stamtafel. De visie wordt zondagochtend (digitaal) besproken. -
PREMIUM
Hoe arbeidersstad Oss in tien jaar tijd een echte woonstad werd
OSS - Denkend aan Oss zien velen nog altijd lange worsten traag door oneindige fabriekshallen gaan. Maar dat beeld van Oss als industriestad is hoe langer hoe schever, bewijst een vuistdik nieuw rapport van de Rabobank. Belangrijkste conclusie: in de jaren na de crisis is Oss steeds meer een woonstad geworden.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Op platte kar achter zijn oude, vertrouwde tractor wordt Adriaan naar zijn laatste rustplaats gebracht
GEFFEN - Er stond een veel modernere en luxere trekker in de schuur. Maar Adriaan van Zandvoort nam altijd de oude Ursus als hij op pad ging. Met zijn zilvergrijze lokken in de herrie en dieseldampen van de puffende oldtimer was hij in zijn element. Maandag reden zijn zoon en dochter hem met diezelfde Ursus op de platte kar naar zijn laatste rustplaats. Precies volgens zijn laatste wens werd hij naast de Geffense kerk ten grave gedragen. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.