Van spuuglelijke winkel naar fraai monument: gebroeders Kemkens scheppen wereld van verschil

AnimatieOSS - Hij wordt door de organisatie van politiek café Zout zondag opgevoerd als de ‘monumentenredder’ van Oss. Maar Ton Kemkens blijkt meer dan een restaurateur. Op de hoek van de Peperstraat en Heuvel heeft hij samen met broer Joep een spuuglelijke winkel compleet vervangen voor een pand dat in de toekomst mogelijk aanspraak mag maken op de monumentenstatus.  Schuif in de animatie tussen heden en verleden.

Volledig scherm
Het nieuwe pand op de hoek Heuvel en Peperstraat in Oss is uit de steigers. © Van Assendelft/Jeroen Appels

,,Het wordt nog een stuk mooier dan dit”, stelt Ton Kemkens, nadat het nieuwe pand uit de steigers is gekomen. ,,Als de luifels hangen is de gevel helemaal af.” Ook wordt er een bijzonder tegeltableau aangebracht op de zijgevel. ,,Dat verbeeldt de Peperstraat en de Heuvel in hun historische context en hun huidige functie.” 

Die functie is anno 2019 voornamelijk horeca. Ook in dit nieuwe pand komt een eet- en borrelgelegenheid. Het wordt volgens Kemkens de schakel tussen de twee separate horecalinten op de Heuvel en in de Peperstraat. De Osse horeca-ondernemer Pierre Vink gaat het nieuwe pand uitbaten. Het is niet duidelijk wanneer hij zijn nieuwe zaak zal openen. Het pand wordt op 1 december opgeleverd. 

Volledig scherm
Het oude winkelpand op de hoek van de Heuvel en Peperstraat. © Peter van Erp