Veermannen in coronatijd: ‘We zijn geen handhavers, maar schippers’
MEGEN - In het weekend en op feestdagen hebben de veermannen van de Maaspontjes nu al hun handen vol aan fietsers die de boot nemen. Die willen naar de overkant, desnoods hutjemutje, corona of niet. De 1,5 meter afstand is soms lastig. En dan komt er vanaf 1 juni een maatregel bij: het verplicht dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Is het allemaal wel te handhaven?
Veermannen Jaap Slotboom (52) uit Niftrik en Armand Ramakers (54) uit Druten zitten er op zaterdagmorgen lekker in. Ze varen de pont tussen Appeltern en Megen. Slotboom vaart het schip, Ramakers rekent af met de passagiers. Het is niet al te druk. De 1,5 metervakken voor maximaal twintig fietsers zijn nauwelijks bezet, er staan vooral auto’s op de veerboot. Slotboom: ,,Je had het hier op Hemelvaartsdag moeten zien, toen liep het de spuigaten uit, echt chaos.”
Je draait je om en ze gaan gewoon aan boord
Recreatieve fietsers wilden die feestdag in groten getale overgezet worden. De veermannen gaven aan dat er geen ruimte meer was, maar dat was aan een aantal dovemansoren gericht. Ramakers: ,,Je draait je om en ze gaan gewoon toch aan boord. Het zijn nota bene mensen in de leeftijdcategorie waarvoor je het eigenlijk doet. Dan hoor je: het zal mijn tijd wel duren.” Zelf zijn ze niet zo bang, ondanks dat ze eind april een collega verloren aan corona. Slotboom: ,,En eentje heeft het gehad, maar die heeft het overleefd.”
De verkeerde handschoenen
De 1,5 meter is niet de enige uitdaging voor de veermannen in deze coronatijd. Slotboom: ,,Omdat we de hele dag geld aanpakken moeten we handschoenen dragen, maar die werken niet met de kaartjesapparaten.”
Hij drukt met zijn wijsvinger een paar keer op het scherm, er gebeurt niets. ,,Daar zijn speciale handschoenen voor, die hebben we niet.” Ook het recentelijk afgeleverde draadloze pinapparaat ligt werkeloos op het dashboard van de kajuit. ,,De verbinding is slecht. Sommige mensen vragen ons wanneer we gaan pinnen. Dan zeg ik: Dat gaan we pas doen als hij zo snel is als wij!”
Nu al een mondkapje
Over een week start het verplichte mondkapje, ook voor de veerboten. Ramakers: ,,Terwijl de kans op besmetting in de buitenlucht niet zo groot is. Een trein is afgesloten, dan begrijp ik het wel.”
Op het parkeerterrein in Appeltern haalt Jos Cuppen (58) uit Uden zijn mountainbike en helm uit de auto. Hij is net met de pont overgekomen en gaat een kilometer of 80 fietsen. Op eenzelfde rit na 1 juni is hij voorbereid: ,,Mijn vrouw heeft twintig mondkapjes gekocht, van die medisch goedgekeurde. Ik heb er nu een in de auto, maar het is nog niet nodig.”
Politie neemt poolshoogte
Fietsers die geen afstand houden of geen mondkapje dragen, automobilisten die uitstappen zonder bescherming, de veermannen hebben ze liever niet op het veer. Slotboom: ,,Maar we kunnen ze niet weigeren, we kunnen ze alleen opmerkzaam maken.”
Veel slagkracht hebben de veermannen dus niet, de handhaving ligt bij de politie, niet bij hen. ,,Er komen wel regelmatig agenten kijken, of er geen problemen zijn. En de directie heeft aangegeven dat we aan de bel moeten trekken als het fout dreigt te gaan.”
Dan zit de dienst van Slotboom erop, hij wordt afgelost. ,,Het is het mooiste werk dat er is. Als je eenmaal binnen bent, ga je niet meer weg.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van een verzakt fietspad tot een ondergrondse knokpartij: hier lag de das al eerder dwars
ESCH - Door het graafwerk van dassen kan het spoor tussen Boxtel en Den Bosch elk moment verzakken. Een probleem dat op veel plekken in Brabant bekend zal klinken. Een greep uit de hoofdbrekens die de zwart-witte dieren de laatste jaren veroorzaakten.Oss, Megen, Geffen -
PREMIUM
‘Aandachtswijk’ De Hambaken klimt uit dal, met dank aan Youssef en Yassin
DEN BOSCH - Het bezoek van koningin Máxima aan de Bossche wijk De Hambaken was geen toeval. Het bewijst dat de aandachtswijk verandert in een voorbeeldwijk. En dat is voor een groot deel te danken aan Youssef Noudri en Yassin Settout van Hambaken Connect.'s-Hertogenbosch -
PREMIUMmet video
Dassen krijgen in Esch nog even de tijd: ‘Als je huis half wordt afgebroken, kun je beter iets anders zoeken’
ESCH - De geweldloze ‘jacht’ op de das, die de belangrijkste spoorverbinding van Brabant lam legt, is begonnen. Maar hoe krijg je het zwart-wit gestreepte beestje in hemelsnaam z’n huis uit? Vooral door te hopen op gezond (dassen)verstand.Oss -
In de ban van het Macharen in de 19e eeuw, dus komt er een boek
MACHAREN/WAALRE - Een foutje in een tekst op zijn website waarin Macharenaar Erik Stam de historie van zijn monumentale boerderij onderzoekt, brengt hem in contact met Eline de Nooijer. Zij blijkt een enorme database van het dorp te bezitten en werkt bovendien hard aan een boek over Macharen in de 19e eeuw.Macharen -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUM
Dakloze arbeidsmigranten in Brabant: kwetsbaar, onverzekerd en niet welkom in de opvang
EINDHOVEN – Honderden arbeidsmigranten zwerven op straat in Brabant. Terwijl dat aantal zorgwekkend toeneemt, blijven gemeenten met deze groep worstelen. Want waar hebben ze precies recht op? Dat weten de dakloze arbeidsmigranten zelf vaak niet eens. ,,Ik heb het gevoel dat er voor mij andere regels gelden dan voor dakloze Nederlanders.”'s-Hertogenbosch -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.