Volledig scherm
Het been van Femke is nog verbonden. © Paul Driessen

Verminkt paard wil naar buiten maar mag dat niet

OSS - Het gaat wat beter met Femke, het paard dat in mei gruwelijk werd mishandeld in een wei in Oss. Het gat in haar rechterbeen is dicht. Dat geldt niet voor de diepe snijwond in haar linkerbeen. ,,Volgens de dierenarts wordt ze nooit meer dan een weidepaard."

Het paard popelt om weer naar buiten te gaan. Als Annie Reuvers haar hok openmaakt, moet ze Femke met haar hand tegenhouden. ,,Zolang de wond op haar been niet dicht is, mag ze vanwege infectiegevaar niet naar buiten. Heel zielig."

Reuvers geeft het paard een aai over de neus. Van de wond op het rechtse been is amper nog iets te zien. Het linkerbeen is een ander verhaal, zegt Reuvers. Die wond is nog open en gaat schuil onder een verse laag verband. De dierenarts komt twee keer in de week langs om de wond te behandelen, aldus Reuvers.

3.000 euro

De kosten lopen volgens haar al op tot meer dan 3000 euro. ,,Volgens de dierenarts wordt Femke nooit meer dan een weidepaard." Met andere woorden: een paard dat niet meer kan dan in de wei staan. Zonder wedstrijden of andere activiteiten.

Reuvers' bloed kookt als ze denkt aan de daders die het dier toetakelden. Dat gebeurde op een zondag in mei, in een wei aan de Bourgondiëstraat in Oss. Op haar telefoon staan foto's van de misselijkmakende verminking. Pezen door, bot zichtbaar. ,,Wie zoiets kan doen met een weerloos paard, is tot veel meer in staat", denkt Reuvers. Via via kreeg ze een naam door van een jongen die meer weet over de daders. ,,Maar hij wil zijn vrienden niet verraden. Ik vertelde alles aan de politie maar die doet niks."

De politie reageert: ,,Wij zijn gebonden aan regels en kunnen niet zomaar met informatie uit derde hand allerlei opsporingsacties uit gaan zetten. Met de persoon die wordt genoemd zullen wij het gesprek aan gaan, maar ik kan niet aangeven wanneer", zegt een woordvoerder. Er zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen, maar er is niemand aangehouden.