Versaen in Ravenstein pronkt vanaf nu met de titel ‘sterrenrestaurant’

videoRAVENSTEIN - Restaurant Versaen in Ravenstein wordt onderscheiden met zijn eerste Michelinster. Dat werd maandagochtend duidelijk tijdens de presentatie van de nieuwe Michelingids in het Amsterdamse Delamar Theater. 

,,We zijn een klein, toegankelijk restaurant, maar wel op hoog niveau”, zo omschreef Hans Derks zijn zaak eerder in het Brabants Dagblad. Versaen startte vijf jaar geleden in het oude stadshart van Ravenstein en ontving nog datzelfde jaar een vermelding in de prestigieuze hotel- en restaurantgids GaultMillau en een Bib Gourmand van Michelin. Dat laatste wordt algemeen gezien als de opmaat naar een ster.

Volledig scherm
De uitreiking van de Michelin-ster aan Versaen. © Michelin

Uitverkiezing extra bijzonder

Quote

Niet langer Bib Gourmand. Dat kan twee dingen betekenen: of we krijgen een ster of we zijn gedaald in de waardering

Daniël Wijkamp, assistent-maitre sommelier
Volledig scherm
De uitreiking van de Michelin-ster aan Versaen. © Michelin

Tijdens de uitreiking werd uitgesproken dat de uitverkiezing van Versaen extra bijzonder is, omdat het restaurant zeer laagdrempelig is en scherpe prijzen hanteert. Derks spreekt zelf van een ‘heel klein en gezellig restaurantje’.  ,,Een Michelinster is nooit ons doel geweest. Dit is min of meer vanzelf ontstaan.” 

In het restaurant zelf. dat op maandag gesloten is, volgden de medewerkers de uitreiking op de voet. ,,We zitten al aan de champagne", vertelt assistent-maitre sommelier Daniël Wijkamp. ,,De afgelopen twee maanden waren best spannend, omdat we niet langer opgenomen waren in de Bib Gourmand. Dat kan twee dingen betekenen: of we krijgen een ster of we zijn gedaald in de waardering.” 

Gewoon blijven doen waar we goed in zijn en geen gekke dingen

Volgens Wijkamp is het behalen van de ster een teamprestatie. ,,We hebben er al met z’n allen over gesproken wat ze zouden doen als we hem zouden krijgen. De uitkomst was: gewoon blijven doen waar we goed in zijn en geen gekke dingen.” 

Volledig scherm
De uitreiking van de Michelin-ster aan Versaen. © Michelin

Hans Derks begon Versaen in 2015 samen met Wouter van Orsouw. Beide koks deden ervaring op in de keukens van restaurant Cordial en het City Hotel in Oss. Een voormalige slagerij in de Marktstraat werd verbouwd tot modern restaurant, met behoud van een aantal historische elementen. Opvallend is de witte wand met doorkijkjes naar de middeleeuwse muur erachter. 

Volledig scherm
In het Ravensteinse restaurant Versaen wordt een moderne inrichting gecombineerd met het monumentale verleden. © archieffoto Van Assendelft/Jeroen Appels