Het plan voor de Oijense Zij Noord.
Volledig scherm
Het plan voor de Oijense Zij Noord. © BD

Verwarring ligt in Oss op de loer als je woont in het Stadion?

OSS - Straatnamen bedenken hoeft geen hogere wiskunde te zijn. De namen van de nieuwe straten in de Oijense Zij Noord haken aan bij  bestaande en bij het sportpark. Het gaat in alfabetische volgorde om Arena, Banier, Medaille, Olympia, Podium, Sportlaan, Stadion en Valbrug. Maar Stadion? Dat zou zo maar verwarring kunnen opleveren.

Het gebied waar de woningen worden gebouwd tussen sportpark De Rusheuvel, Spitsbergerweg en Oijenseweg,  bestaat uit twee delen. Voor het deel dat bereikbaar is via de Oijenseweg, sluiten Valbrug en Banier aan op het bestaande straatnamenthema Kasteel. Een valbrug is een brug die vaak bij kastelen is gebruikt. Een banier is een langwerpige vlag die ridders voerden met hun wapen erop.

In het oostelijk deel zijn de namen Arena, Medaille, Olympia, Podium, Sportlaan en Stadion geïnspireerd op  sportpark de Rusheuvel en het thema ‘sport en wedstrijden’. De betekenis van Arena, Medaille, Podium, Sportlaan en Stadion spreken voor zich. Olympia verwijst naar de plaats waar de Oude Grieken sportieve spelen hielden ter ere van hun oppergod Zeus, de Olympische Spelen zijn hiernaar vernoemd.

  1. Meiden huishoudschool spijbelkampioen in Oss
    STILLE GETUIGEN

    Meiden huishoud­school spijbelkam­pi­oen in Oss

    Deze week gaan ook de scholen voor voortgezet onderwijs open, al blijft een groot deel van de lessen nog online. Het gegeven dat sommige leerlingen, vooral van basisscholen, tijdens de digitale periode 'zoek' waren, lijkt nu voorbij. In april waren er landelijk nog ruim zevenduizend leerlingen die zich niet op het beeldscherm van hun docent vertoonden; in mei was dat aantal gedaald tot (toch nog) vijfhonderd. In het werkgebied van het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost in Oss is volgens afdelingshoofd Ester Biezen, weinig aan de hand geweest.