Vrouwen niet langer aan de zijlijn op expositie in museum Jan Cunen

OSS - Alweer een expositie met de Haagse School in Jan Cunen in Oss? Jawel, maar het museum doet er wat bijzonders mee. En met een tweede expositie over vrouwen met macht in de kunst is er alle reden om naar Oss te gaan.

Volledig scherm
Lisa Anderson (1979), oprichter Black British Art. © Carla van de Puttelaar

Lang was de rol van vrouwen in de kunstwereld er een langs de zijlijn. Ze waren muze, maitresse of model. Mannen maakten het mooie weer, vrouwen keken toe. Galeriehoudsters, kunstenaressen en verzamelaarsters, ze waren er wel, maar ze waren zeldzaam.

De laatste jaren is er iets aan het veranderen. Fotografe Carla van de Puttelaar (1967) laat het verschuivende machtsbeeld zien in haar nog immer uitdijende serie Women in the Art World. Zij fotografeert vrouwen in de kunstwereld die voor hun posities niet meer afhankelijk zijn van mannen. Zo telt Nederland flink wat vrouwen als museumdirecteur, met het Frans Hals Museum (Ann Demeester), Van Gogh Museum (Emilie Gordenker), De Lakenhal (Meta Knol) en Het Rembrandthuis (Lidewij de Koekkoek) als voorbeelden.

  1. Toeristenbelasting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbelasting.
    PREMIUM
    Column

    Toeristen­be­las­ting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbe­las­ting.

    OSS - Wie had dat gedacht, dat de regionale arbeidsmigrantendiscussie aangezwengeld wordt door een slimme ondernemer die op zijn centen let? Chaletparkeigenaar Bob Vink heeft natuurlijk groot gelijk dat hij geen toeristenbelasting wil betalen voor huurders die geen toeristen zijn. Als ik een kat had, zou ik geen hondenbelasting willen betalen en als mijn vuilnisbak nauwelijks nog geleegd wordt, wil ik minder afvalstoffenheffing betalen. In ieder geval niet méér.