Volledig scherm
PREMIUM
Milaan ontwerp kastje Zoë Sperling © Laura Romanillos

'Zelfherstellend' kastje van Osse meubelmaker (18) naar Design Week Milaan

Een kas(t)je dat aandacht vraagt voor de verwoestende branden in het Amazonegebied, en tegelijkertijd ze een beetje herstelt; je moet het maar verzinnen. Zoë Sperling (18) uit Oss deed dat. Zo goed zelfs, dat hij zijn Repairing Cupboard volgend jaar mag laten zien op de prestigieuze designweek in Milaan.

Volledig scherm
Zoë Sperling (18) kreeg behalve een plek op de designbeurs in Milaan, ook gereedschap van Festool. © Laura Romanillos

,,Toen de Notre Dame in Parijs in brand stond, was dat binnen een uur wereldnieuws’’ filosofeert Sperling. ,,Iedereen wist wat er aan de hand was, en er waren binnen een mum van tijd een heleboel inzamelingsacties, die een heleboel opbrachten. Maar dat de Amazone in brand staat, daar hoor je dus niemand over. Terwijl het de longen van de wereld zijn.”

Sperling deed mee aan een prijsvraag op zijn school, het Koning Willem I College, afdeling Meubelmakerij. ,,Eigenlijk wilde ik deze overslaan. Ik had ook al meegedaan aan de Designweek in Eindhoven. Maar ik vertelde mijn stagebegeleider, Michael Bueters, over de opdracht, en toen werden we toch enthousiast. Hij heeft me geholpen om het idee uit te werken.”