Volledig scherm
De cocaïne die in Oss werd afgeleverd. © Politie

Zwijgende Colombiaan krijgt 4,5 jaar cel voor transport coke naar Oss: ‘Een van de grootste vangsten ooit’

OSS - Een 28-jarige Colombiaan die samen met zes anderen ruim 5000 kilo coke importeerde naar Oss moet voor 4,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. De Officier van Justitie eiste begin deze maand zeven jaar gevangenisstraf.

Vijf Nederlanders en een vrouw uit België, met wie de Zuid-Amerikaan samenwerkte, staan later voor de rechter. Deze Nederlanders komen uit Uden, Oss en Nuland.

Fresh bananas

Met zijn zevenen zouden zij verantwoordelijk zijn voor de invoer van 5091 kilo cocaïne uit Colombia. De grote hoeveelheden poeder zaten verstopt in een container waar volgens de papieren ‘fresh bananas’ in zaten. 

Het was één van de grootste cokevangsten ooit voor de politie. De straatwaarde van de partij drugs is meer dan 170 miljoen euro.

Die bananen moesten via de haven van Antwerpen naar een bedrijf in Moerdijk, maar de container eindigde in een loods in Oss. Daar werden de Colombiaan en het vijftal uit Nederland ruim een jaar geleden op heterdaad betrapt en aangehouden. 

Volgens sommige verklaringen van de verdachten moesten de bananen in Oss gecontroleerd worden. Anderen gaven aan dat de loods in Moerdijk al dicht was. De Colombiaan heeft zich consequent beroepen op zijn zwijgrecht. Niemand zei de Colombiaan te kennen.

Twintig dozen vervangingsbananen

Volgens de Officier van Justitie wisten alle aanwezigen precies wat er aan de hand was. ,,Dat bleek alleen al uit het feit dat er 20 dozen van ‘vervangingsbananen’ klaar stonden: bedoeld om de dozen waarin de cocaïne had gezeten te vervangen. Iedereen leek een taak te hebben, waarbij de Colombiaan kennelijk de verzegeling moest controleren.”

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock
  1. Honderdjarige Jet Wolters wás de krant
    PREMIUM
    Stille getuigen

    Honderdja­ri­ge Jet Wolters wás de krant

    Honderd jaar geleden werd ze geboren. Honderd jaar geleden ook kwam ze voor het eerst in de krant. In de Stad Oss stond ze bij de geboorteberichten van de burgerlijke stand: Henriëtta Maria Wolters, dochter van Theodorus A. Wolters en Petronella M. Smits. In februari 1920 was dat, nog onwetend van de rol die voor haar was weggelegd in de Osse dag- en weekbladpers. Vorige week is ze honderd jaar geworden en daarom vandaag opnieuw in de krant.