Willem van Hanegem : Mensen moeten lekker naar het WK gaan kijken

19 november 2022

Willem van Hanegem hoopt dat bondscoach Louis van Gaal snel afstapt van zijn plan om dit WK met vijf verdedigers te spelen, het bekende 5-3-2-systeem. De oud-international zegt in de nieuwste aflevering van de Willem & Wessel-podcast dat die speelwijze te ingewikkeld is voor Nederlandse voetballers, die vanouds het meest op hun gemak zijn in het aloude systeem van vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers.  AD Willem&Wessel Podcast is iedere vrijdag vanaf 16.00u te beluisteren via AD.nl/Willem. Geen enkele aflevering van de AD Willem&Wessel Podcast missen? Abonneer je dan op dit kanaal.

'Trainingsvelden van Oranje liggen er geweldig bij'

'Trainingsvelden van Oranje liggen er geweldig bij'

Seizoen 5 - Aflevering 94
Oranje trainde voor het eerst in Qatar. Van Gaal verrijkte de Engelse taal met de zin 'We can come an end'. Het ontbreken van een oefenduel voor Oranje en WK singles. Het komt allemaal aan bod in de AD WK Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff neemt het door met Maarten Wijffels die in Qatar zit. ‘Oranje trainde midden op de dag. Het was 32 graden. Echt gloeiend heet. Volgens Van Gaal is het doel om zo snel mogelijk te acclimatiseren', vat Wijffels de eerste dag van Oranje in Qatar samen. 'De wedstrijden zijn wel in met airco gekoelde stadions, maar de trainingen niet. Vorig jaar tijdens het EK kwam Oranje laat naar Boedapest. Daar was het ook warmer dan in Nederland. Veel warmer. Daardoor leek Oranje bevangen door een lome deken. Eens kijken wat er nu gebeurt.’ Sommige landen spelen nog een oefenduel in voorbereiding op het WK. Oranje niet. ‘Ze hebben er wel naar gekeken, maar het lukte niet. Het lijkt me wel een nadeel. Want Simons en Frimpong zijn nog nooit bij de selectie geweest. En die gaan nu meer naar een WK. Maar het scheelt ook hoeveel tijd je hebt. In Poule A begin je de 21e al en landen als Brazilië en Portugal beginnen pas de 24e. Verder vertelde Van Gaal dat hij de rugnummers had ingedeeld, maar hoe? En in de mailbox kwam een nieuwe Haagse WK single binnen: Veeg ze van het matje. Goed of niet voor dit WK? Je hoort het in de AD WK Voetbalpodcast. Beluister hem nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer. Wil je de clip en het hele nummer horen? Klik dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=ldIe-rpK7ps
16-11-2022 | 26 min
'De laatste klus van Van Gaal heeft iets episch'

'De laatste klus van Van Gaal heeft iets episch'

Seizoen 5 - Aflevering 92
De WK campagne van Oranje is in Zeist gestart. Vandaag reist de groep naar Qatar waar deze week het WK gaat beginnen. Dus ook de aftrap van de AD WK Voetbalpodcast. Elke dag nemen Maarten Wijffels en Etienne Verhoeff het nieuws met je door. Een uitzwaaitraining in Zeist en de bondscoach die het publiek nog even toesprak. 'Van Gaal sprak dat wereldkampioen ook zo mooi uit. Weee-reldkampioen. En in mijn hoofd blijft dat ook hangen', vertelt Maarten Wijffels. 'Onze beste trainer gaat nog een keer voor dat doel. Er is na het WK geen andere wedstrijd meer. Hij kan doen wat hij wil om wereldkampioen te worden. Dat heeft iets episch. Maar het kan ook geweldig tegenvallen.' Bij Oranje bleek er geen paniek om Dumfries en het was natuurlijk de vraag hoe fit Memphis eruit zag op de training. 'Memphis bleek belastbaar. Hij deed alles. Sprinten, kappen en draaien. Er zat geen belemmering op. Die spierblessure is wel ok, alleen hoe snel ben je in het ritme om een helft te kunnen spelen. Al moet je hem wel soms afremmen. Hij denkt soms een alleskunnen te zijn. Hij heeft bijna twee maanden geen wedstrijd gespeeld.' Vanavond traint Oranje al in Doha. Naar verluid op geweldige velden. 'Oranje traint op het universiteitscomplex van Doha waar ook Spanje en Argentinië trainen. Als Messi de bal iets te hard over schiet, kan de bal op het veld van Oranje terechtkomen. Normaal zitten die teams honderden kilometers uit elkaar, maar dit toernooi niet. Dat is wel grappig.' Naast WK nieuws nemen ze ook het ontslag van Wormuth bij FC Groningen door. Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
14-11-2022 | 25 min
WK Countdown: 'Cillessen kan bij NEC wat schilderijen van de muur rammen'

WK Countdown: 'Cillessen kan bij NEC wat schilderijen van de muur rammen'

Seizoen 5 - Aflevering 89
De selectie van Oranje voor het WK is bekend. Louis van Gaal maakte zijn mannen bekend in Zeist. In de WK Countdown nemen presentator Etienne Verhoeff en Oranje watcher Maarten Wijffels de selectie en doelen door. 'Bij de coach Van Gaal komt iedereen aan zijn trekken. Vakinhoudelijk, entertainment, human interest. Alles komt voorbij', blikt Wijffels terug op de persconferentie van vrijdag. Waarin Van Gaal onthulde een aantal jonge spelers mee te nemen. 'Jonge spelers erbij halen zoals Simons had ik wel verwacht. Hij legde het uit om de hiërarchie in de groep aan te pakken. Van Gaal heeft dat altijd gedaan. Mannen als Iniesta roemen hem nog steeds hiervoor. Thomas Muller is ook zo’n mooi voorbeeld bij Bayern. Die was al bijna weg en een jaar later stond hij in de Champions League finale.’ Maar de opmerkelijkste beslissing was het thuislaten van Jasper Cillessen. ‘Ik kan me de teleurstelling bij Cillessen wel voorstellen. Die man mist het EK door een Coronabesmetting en dan nu een WK. Ik denk dat hij bij NEC in staat is wat schilderijen van de muur te rammen.’ Los van de selectie viel vooral de toon op van de bondscoach. 'De lat ligt op wereldkampioen worden. Zet dat af tegen Ajax. Daar ligt de lat zo laag, dat je er kruipend overheen kan. Ik denk dat de spelers van Ajax het bij Oranje heel lekker vinden om in die sfeer binnen te komen.’ Beluister de hele WK Countdown via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastapp.
11-11-2022 | 24 min