117 miljoen voor afvoer gevaarlijk kernafval Petten
Het kabinet trekt dit jaar 117 miljoen euro uit om gevaarlijk radioactief afval van de kernreactor in Petten op te ruimen. Het gaat om 1.500 vaten, waarvan een deel is gaan roesten.
Dat blijkt uit een brief die vicepremier en minister van Landbouw Carola Schouten vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De uitgave volgt na jarenlang getouwtrek over wie de rekening moet betalen. Het nucleaire bedrijf NRG gebruikt de reactor in Petten voor de productie van medische isotopen waarmee kankerpatiënten worden behandeld. Het lukt NRG niet om alle kosten voor de verwerking van het kernafval zelf op te brengen. Daarom springt het Rijk nu bij.
Het megabedrag is nodig om de vaten van het Noord-Hollandse Petten naar Vlissingen te vervoeren, waar het kernafval veilig kan worden opgeslagen. Ook wordt het geld gebruikt om gebouwen bij de kernreactor in Petten te ontmantelen.
Verbeteren
,,Deze problematiek speelt al jaren", zegt minister Schouten. ,,Door deze bijdrage kunnen we de positie van de regio verbeteren." Of de komende jaren nog meer door het kabinet moet worden bijgelegd, is nu nog onduidelijk.
Vorig jaar bleek al dat de kosten voor de afvoer van het kernafval flink oplopen. Het is afkomstig van experimenten met kernenergie die voor 2001 zijn gedaan. Ruim 1.500 vaten moeten minutieus worden onderzocht en verwerkt, voordat ze naar de nieuwe opslag in Vlissingen kunnen worden vervoerd. Een deel van de vaten is gaan roesten, waardoor het extra gevaarlijk is om ze naar Zeeland te transporteren. De kosten om dit veilig te doen, blijken torenhoog.
Het bedrag van 117 miljoen euro komt uit een fonds voor de regio, waarvoor minister Schouten verantwoordelijk is. In dat fonds - dat door het kabinet-Rutte III is ingesteld - zit in totaal 950 miljoen euro. Daarvan gaat 30 miljoen euro naar Caribisch Nederland en zo'n 40 miljoen euro naar ruimtecentrum ESTEC in Noordwijk.
Het grootste deel van het geld in het fonds voor de regio is nog niet verdeeld. Schouten roept regio's op om met plannen te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’
Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM75
Raakt D66 nóg een senaatszetel kwijt? Dat valt nog te bezien
Door een herstelde fout in Rotterdam raakte D66 opeens bijna 6000 stemmen kwijt. Met grote gevolgen: de democraten verliezen een zetel in de Staten van Zuid-Holland én in de Eerste Kamer. Of toch niet? -
met reactie Mores13
Twijfels over meldpunt Mores: staatssecretaris Uslu vraagt spoedadvies van Mariëtte Hamer
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) wil een advies over de positie van meldpunt Mores. Dat verzoek heeft ze neergelegd bij Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Hamer heeft toegezegd vóór 15 april met een advies te komen. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
22
In landen met een kiesdrempel zijn er net zo goed problemen
Ruim 42.000 Nederlanders ondertekenden een petitie waarin werd gevraagd om invoering van een kiesdrempel. Voorstanders zien dat als oplossing tegen de dreigende onbestuurbaarheid van ons land. Maar het zal niet helpen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
met video41
Na crisisberaad CDA-top blijft Wopke Hoekstra partijleider: ‘Enorme kloof tussen Den Haag en het land’
Wopke Hoekstra blijft partijleider van het CDA. Na urenlang ‘intensief en indringend’ crisisberaad in een hotel bij Utrecht behoudt Hoekstra het vertrouwen van CDA’ers. Maar interne onvrede zal ook na dit overleg nog smeulen.