Volledig scherm
© ANP

120 miljoen euro voor aardgasvrije huizen in 27 gemeenten

Het kabinet tast dit jaar extra diep in de buidel in een poging de CO2-uitstoot terug te dringen. 27 gemeenten ontvangen een bedrag van in totaal 120 miljoen euro om huizen aardgasvrij te maken, heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vanmorgen bekendgemaakt. 

De bewindsvrouw heeft het budget van 85 miljoen euro voor het aardgasvrij maken van huizen verhoogd naar 120 miljoen euro vanwege het grote aantal aanvragen. Daarvoor heeft een deel van het budget van volgend jaar naar voren gehaald. 

Door dat extra geld kunnen 27 gemeenten in plaats van de eerder gemelde twintig al dit jaar aan de slag met verduurzamingsprojecten. De bedragen die de uitgekozen gemeenten ontvangen, lopen uiteen 'van een paar ton op Vlieland tot 7 miljoen in Purmerend', aldus een woordvoerder van het ministerie. In totaal hadden 74 gemeenten een aanvraag gedaan. 

In het regeerakkoord staat dat tegen het einde van de kabinetsperiode 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij moeten worden gemaakt. Voor nieuwe woningen wordt aardgasvrij de norm, tenzij dat tot grote vertragingen van nieuwbouwprojecten leidt.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.