22 matrassen in woning vol arbeidsmigranten: ‘Dit kan zo niet langer’
Arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken, staan soms binnen een dag letterlijk op straat. Niet alleen zonder werk, maar ook zonder woning en zorgverzekering. Dat kan zo niet langer, oordeelt de voormalige SP-leider Emile Roemer in een uitgebreid advies aan het kabinet.
Roemer boog zich het afgelopen jaar in opdracht van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) over de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in Nederland. Directe aanleiding was de coronacrisis, die de problematiek nog eens extra aan de oppervlakte bracht. Bijvoorbeeld in de slachthuizen, waar het virus sterk bleef circuleren.
Waar dat aan lag, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Mogelijk omdat buitenlandse uitzendkrachten soms dicht op elkaar leven in slecht onderhouden woningen. Mogelijk ook omdat ze vaak zeer afhankelijk zijn van hun werkgever, en uit angst voor ontslag bij ziekte blijven doorwerken. Het toonde in elk geval de noodzaak aan om dergelijke problemen - die al jaren spelen - nu eens écht aan te pakken.
Roemer hield het niet droog
Roemer bracht de situatie de afgelopen maanden in kaart, en wond er bij de presentatie van zijn eindrapport geen doekjes om. ,,Ik heb veel plekken gezien waar het voor arbeidsmigranten goed geregeld is, maar ook plekken waar ik het niet droog hield. Er zijn te veel misstanden”, concludeerde hij. ,,Dat vraagt om directe actie van het kabinet. Nu meteen, nog voor de verkiezingen.”
Essentieel daarbij is dat malafide uitzendbureaus worden aangepakt. Roemer wil daarom zo snel mogelijk een verplicht certificaat invoeren. Zonder zo'n bewijs van goed gedrag mag een uitzendbureau dan niet meer de markt op. En andersom moeten bedrijven die toch met een niet-gecertificeerd bureau in zee gaan een fikse boete kunnen krijgen.
,,We hebben nu meer dan 14.000 uitzendbureaus”, becijferde Roemer. ,,Het is te makkelijk om er een op te richten, en het toezicht schiet tekort. Daarvan worden vooral arbeidsmigranten het slachtoffer. Maar het is óók slecht voor goedwillende partijen in de branche, die te maken krijgen met oneerlijke concurrentie.”
22 matrassen in één woning
Roemer deed ook een aantal andere voorstellen om de positie van arbeidsmigranten ten opzichte van uitzendbureaus te verbeteren. Zo zijn veel uitzendbureaus ook nog eens huurbaas van buitenlandse werknemers. Dat leidt ertoe dat arbeidsmigranten soms al binnen een dag hun huis uit moeten als er geen werk meer voor ze is. ,,Een huurcontract moet los staan van een arbeidscontract”, vindt Roemer. ,,Met een fatsoenlijke opzegtermijn van een maand.”
Ook uitwassen met veel te volle panden - 22 matrassen in een woning in ‘s-Heerenberg - moeten worden aangepakt. Zo wil Roemer laten vastleggen dat elke migrant recht heeft op een eigen kamer van minstens 15 vierkante meter.
Maar ook met meer regulering blijft wonen een knelpunt, beaamt hij. Er is nu lang niet genoeg woonruimte om de meer dan 500.000 arbeidsmigranten onderdak te bieden. ,,Toch zijn er ook veel plekken waar het goed gaat, waar bijvoorbeeld op een campus bij een industrieterrein keurige, tijdelijke woningen verrijzen. Maar dat vraagt wel om aandacht van gemeenten: als een wethouder een groot logistiek bedrijf binnenhaalt, hoort daar óók bij dat hij zorgt dat werknemers fatsoenlijk ergens kunnen wonen.”
Minister: ‘misstanden zijn groot’
Minister Koolmees, die het rapport vrijdagochtend in ontvangst nam, beloofde er snel werk van te maken. ,,De misstanden zijn groot. We gaan dit heel aandachtig lezen en komen nog dit jaar met een reactie vanuit het kabinet.”
Daar is SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen in elk geval blij mee. ,,De oproep vandaag was duidelijk: schuif dit niet door tot na de verkiezingen en pak dit advies nu aan.” Marijnissen stelde vorig jaar al samen met Gert-Jan Segers (CU) een initiatiefnota op met voorstellen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. ,,Ik zie hierin dezelfde rode draad: een roep om meer regulering. Ik hoop dat het kabinet de voorgestelde maatregelen nu ook echt overneemt en er niet selectief in gaat shoppen.”
Daar kijkt VVD-Kamerlid Judith Tielen dan weer iets anders tegenaan. ,,Misstanden moeten we aanpakken: ik zag in het rapport het voorbeeld van een huis vol matrasjes die voor 100 euro per week worden verhuurd. Dat is natuurlijk belachelijk.”
In een verplichte certificering ziet ook de VVD daarom wel heil. ,,Maar of je dan ook moet zeggen dat het arbeidscontract los moet staan van het huurcontract, weet ik niet. Als een uitzendbureau mensen uit een land ver van Nederland hier laat werken, valt er ook veel voor te zeggen dat ze de huisvesting regelen. De malafide bedrijven filter je er als het goed is bij de certificering al uit.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Met video
Kamer botst met Rutte over mondkapjesbeleid in beginfase coronacrisis: ‘We worden besodemieterd’
Premier Mark Rutte ontkent dat de schaarste van beschermingsmiddelen in de coronatijd leidend was bij de verdeling van mondkapjes in de verpleeg- en gehandicaptenzorg, zoals een rapport over de beginfase van de coronapandemie stelt. Wel heeft het tekort aan mondkapjes volgens de premier meegespeeld, zei hij in een Kamerdebat. ,,Maar het was niet leidend.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen. -
PREMIUM
VVD-strategie ontleed: hierom waarschuwt Rutte voor ‘linkse wolk’
Opvallend is het wel: de recordpremier die de belastingen verhoogde waarschuwt voor linkse partijen die de belastingen willen verhogen. Toch heeft Mark Rutte hier zo zijn redenen voor.
-
PREMIUM24
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Roemer: ‘Geef arbeidsmigrant fatsoenlijk huurcontract met opzegtermijn’
Arbeidsmigranten die via hun uitzendbureau woonruimte huren, moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijk huurcontract met een opzegtermijn van minstens een maand. Dat is een van de vele aanbeveling die oud-SP-leider Emile Roemer vrijdagochtend presenteert om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. -
Met video17
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.”