Volledig scherm
Minister Arie Slob © GUUS SCHOONEWILLE

22 miljoen extra voor aanpak lerarentekort

Er komt 22,8 miljoen extra om het lerarentekort tegen te gaan. Het grootste deel daarvan, 13 miljoen euro, wordt gestoken in een regionale aanpak van het gebrek aan basisschoolleraren. Regio’s kunnen zelf plannen aandragen om het lerarentekort terug te dringen.

Dat zei minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vandaag tijdens een debat over leraren. ,,Voor dit moment biedt het ruimte om gericht aan de slag te gaan'', aldus Slob. Hij zegt voor de regionale aanpak steun te hebben van de wethouders van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In de Randstad worden de gevolgen van het lerarentekort nu al gevoeld. 

Als er niks gebeurt, is er in 2022 een tekort van 4100 fulltime leraren. In 2027 zou dat zelfs oplopen naar 11.000. Verwacht wordt dat in de grote steden de problemen het grootst worden. In hoofdstad Amsterdam dreigt in 2027 een tekort van bijna 18 procent.

Zij-instromers

Voor mensen die bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven willen overstappen naar het onderwijs, komt nog dit jaar 4 miljoen euro beschikbaar. Eerder was er al extra geld – 3,2 miljoen euro – voor deze zij-instromers, maar de pot met geld is nu leeg. Nog eens 4 miljoen wordt vrijgemaakt om in 2019 zij-instroom op zowel basis- als middelbare scholen mogelijk te maken. Daar was eerder al 8 miljoen voor opzijgezet. Ook heeft Slob 1,8 miljoen vrijgemaakt voor het tegengaan van het lerarentekort in het mbo.

Een groot deel van het extra geld komt van de lerarenbeurs, een beurs voor docenten die een universitaire masteropleiding willen doen. Daar is echter weinig belangstelling voor, waardoor er 15 miljoen euro ‘over’ is. Normaal gesproken zou dat geld terug moeten naar de schatkist, maar het ministerie van Onderwijs mag het nu inzetten om het lerarentekort tegen te gaan.