4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn.
De discussie om de straf op te hogen wakkerde verder aan na de moord op het 16-jarige Rotterdamse meisje Humeyra. Haar ex-vriend Bekir E. doodde haar na maanden van stalking, maar de rechter vond het aanvankelijk niet bewezen dat E. met voorbedachten rade had gehandeld en achtte alleen doodslag bewezen. E. kreeg aanvankelijk 14 jaar cel en tbs. Wel oordeelde het gerechtshof later alsnog dat er sprake was van moord, waarna die straf hoger uitpakte.
Toch was de zaak reden voor rechters om aan te dringen op het dichten van het ‘gat’ tussen de maximale tijdelijke straffen voor moord (verhoogd van 20 naar 30 jaar in 2006) en doodslag (nu 15, straks 25).
Na het vonnis in de Humeyra-zaak, zette het kabinet Rutte-3 daarom koers uit: de strafmaat voor doodslag moest omhoog. ,,Een moord en een doodslag kunnen echter dusdanig veel gelijkenis vertonen dat een groot verschil tussen de gevangenisstraffen niet goed is uit te leggen”, zei toenmalig minister Ferd Grapperhaus (Justitie).
Niet iedereen is die mening toegedaan, sterker: coalitiepartijen zijn zelfs verdeeld. D66 vindt de strafverzwaring overbodig, omdat het zelden voorkomt dat rechters zich beknot voelen door het huidige, lagere maximum. Toch stemde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer in met het plan, ook in de Eerste Kamer lijkt er genoeg steun te zijn.
Wat meespeelt voor tegenstanders is dat er ook nog zwaardere straffen mogelijk zijn bij zogeheten ‘gekwalificeerde’ doodslag. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als het doden van het slachtoffer tot doel heeft deze te laten zwijgen over een ander misdrijf waarmee het gepaard ging, bijvoorbeeld een verkrachting, overval of inbraak. Dan kunnen rechters ook nu al 30 jaar opleggen.
Toch wijzen voorstanders van zwaardere straffen voor doodslag er op dat het steeds moeilijker is geworden iemand voor moord te veroordelen. Het grote verschil tussen moord en doodslag is dat iemand bij moord met ‘voorbedachte raad’ handelde. Ofwel: hij of zij had het plan iemand te doden.
Maar de Hoge Raad heeft door een uitspraak in 2012 de lat nog iets hoger gelegd en geoordeeld dat rechters zeker moeten weten dat een dader niet handelde in een ‘gemoedsopwelling’. Een dader, vond de Raad, moet daadwerkelijk hebben kunnen nadenken over de gevolgen van zijn misdaad. Dat is soms lastig vast te stellen.
Bewijzen
Doodslag is een impulsdaad. Maar ook impulsdaden kunnen het sluitstuk zijn van een denkproces
Het Openbaar Ministerie adviseerde dan ook dat zwaardere straffen voor doodslag, zodra moord niet te bewijzen is, wel rechtvaardig zijn. ,,Doodslag is een impulsdaad. Maar ook impulsdaden kunnen het sluitstuk zijn van een denkproces. Dan is het mogelijk juridisch niet te bewijzen dat er sprake is van moord, maar het ligt er toch heel dicht tegenaan”, schreef de top van het OM in een adviesbrief aan het kabinet.
Overigens laait de roep om zwaardere straffen eens in de zoveel jaar op. Ook de roep om de maximale tijdelijke celstraf voor moord op te hogen naar veertig jaar klonk het laatste decennium wel eens, maar uit onderzoek bleek dat rechters in ons land de laatste jaren gemiddeld al ‘significant’ vaker zwaardere straffen zijn gaan opleggen in zowel moord- als doodslagzaken. Voor moord kan trouwens ook nog steeds levenslang worden opgelegd, al moet sinds enkele jaren na 2016 na 25 worden beoordeeld of iemand toch niet mag gaan werken aan terugkeer in de samenleving.
Vlak voor de stemming in de Tweede Kamer legde verslaggever Victor Schildkamp uit waarom dit belangrijk is:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Één minuutje met Van der Plas om Forum-toestanden te voorkomen
In het Zeeuwse Arnemuiden ging voorvrouw Caroline van der Plas van de snel groeiende BoerBurgerBeweging vandaag ‘speeddaten’ met politici in spé. ,,Kennismaken en er gevoel bij krijgen moet in een pitch van 1 minuut.’’ -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden
Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUMprofiel
Bitterbalfan met energie voor tien: dit is de staatssecretaris die asielcrisis moet aanpakken
Staatssecretaris Eric van der Burg staat in de asielcrisis vol in de wind. De atypische VVD’er wordt geroemd om zijn tomeloze energie en vriendelijkheid. Maar intussen blijft het begin van een oplossing voor de crisis uit. ,,Hij gáát maar door.”
-
PREMIUM
Oud-ministers doen boekje open: ‘De snoepwinkel moest open voor meneer Wilders’
Hoe het eraan toe gaat achter de schermen van kabinetten wordt zichtbaar gemaakt in het boek De top kijkt om. Over spaghetti op de grond na LPF-bewindspersonenoverleg, hoe Rutte tijdens de ministerraad van zijn derde kabinet PvdA’er Martin van Rijn introduceerde en de snoepwinkel van Geert Wilders. -
PREMIUMvideo
Humeyra (16) werd doodgeschoten door haar ex: deze voorstelling gaat over de dood én haar leven
‘Ik lig al een tijdje op de grond. Ik hoef niet bang meer te zijn. Nooit meer bang te zijn.’ Het is het begin van de voorstelling Niet Gezien, Niet Gehoord. Daarin wordt het verhaal van de 16-jarige Rotterdamse Humeyra verteld. Het meisje werd doodgeschoten bij de fietsenstalling van haar middelbare school. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.