De staking komende woensdag lijkt van de baan
Volledig scherm
De staking komende woensdag lijkt van de baan © ANP

460 miljoen euro extra voor onderwijs, landelijke staking van de baan

Er komt 460 miljoen euro extra voor het onderwijs. Met de toezegging voor extra geld is de landelijke onderwijsstaking van aanstaande woensdag van de baan, al mogen scholen zelf beslissen of ze die dag al dan niet lesgeven.

De werkgevers en onderwijsbonden zijn het vandaag eens geworden over een voorstel van minister Arie Slob voor het basis- en voortgezet onderwijs. Een deel van het geld is eenmalig, het andere deel krijgt de sector jaarlijks toegekend. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs is ‘blij’ dat er afspraken gemaakt konden worden. ,,We hebben elkaar heel hard nodig bij het grote maatschappelijke vraagstuk van het lerarentekort. Ik hoop dat we schouder aan schouder dit grote probleem kunnen blijven bestrijden.”

Eenmalig

Quote

Ik hoop dat we schouder aan schouder dit grote probleem kunnen blijven bestrijden

Minister Slob

Scholen krijgen nog dit jaar eenmalig 300 miljoen euro extra, gelijk verdeeld over het basis- en voortgezet onderwijs. Dat kan bijvoorbeeld ingezet worden voor begeleiding van zij-instromers en onderwijsinnovatie. Daarnaast komt er 97 miljoen euro bij voor werkdrukverlichting. In de komende twee schooljaren komt er 382,5 miljoen euro beschikbaar, nu is dat 333 miljoen euro. Extra geld voor werkdrukverlichting was overigens al beloofd, maar is nu naar voren gehaald. 

,,We zijn blij dat er onder druk van de staking toch extra geld komt voor de sector", aldus Ingrid Doornbos van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). ,,We zien met deze investeringen voldoende aanknopingspunten om verder te gaan. Daarom annuleren we de staking van woensdag.”

De sociale partners in het onderwijs lagen al sinds de zomer in de clinch met het kabinet. Toen liepen onderhandelingen over een nieuwe cao mis. Daarop eisten de bonden en werkgevers een noodpakket van 423,5 miljoen euro.

Staking

De landelijke stakingsdag, komende woensdag, gaat niet door. Het kan wel zijn dat individuele scholen zelf nog actie voeren. De bonden beseffen dat het lastig is om alle geplande acties af te zeggen. Zo hebben kinderdagverblijven extra opvang geregeld voor kinderen die tijdens de staking geen onderdak hadden. Bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) hadden zich al zeker drieduizend basis- en middelbare scholen aangemeld om te gaan staken. De PO-Raad hoopt dat schoolbesturen daar begrip voor hebben. Op die dag wordt ook de begroting van onderwijs in de Tweede Kamer behandeld. 

De bonden willen nu woensdag naar de scholen toegaan om uit te leggen waarom zij het convenant met de minister hebben getekend. Dat worden lastige gesprekken, erkent AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. ,,Mensen zijn ongelooflijk actief geweest om hun collega's te motiveren om woensdag te gaan staken. We hebben een zware opdracht om dat uit te leggen. Ik durf dat gesprek wel aan als je bent begonnen met niks en er komt nu 460 miljoen bij. Maar er zullen ongetwijfeld mensen ontevreden zijn.”

Verbolgen

Leraren die zijn aangesloten bij PO in Actie zijn verbolgen over het nieuws. Ze voelen zich bekocht omdat er vooral eenmalig geld bij komt. Al het onderwijspersoneel op basisscholen krijgt daarvan een ‘incidentele uitkering’. Een groeiende groep leraren roept op om woensdag gewoon door te gaan met actievoeren. PO in Actie zelf is verrast door het nieuws en buigt zich nog over de betekenis van het extra geld voor de sector. 

Op de Facebookpagina die voor de staking van woensdag is aangemaakt, reageren de eerste boze leraren. ‘Beste AOb. Wat flikken jullie nou. Eindelijk zijn we als gehele onderwijssector verenigd om woensdag te staken. En dan komt de regering bewust laat voor het weekend met een lullig bedrag op de proppen. Een bedrag dat NIET structureel is, flink bestaat uit vooruitgeschoven geld en amper voldoet aan de eisen die we stelden. En dan, zonder ruggespraak te houden roepen jullie de staking terug. Wat een laffe vertoning en ik voel mij totaal niet gehoord’, schrijft één van hen. Eronder druppelen de steunbetuigingen binnen door leraren die zich gepasseerd voelen door de onderwijsbonden. Zij hebben de staking al ingetrokken voordat ze de leden hebben gevraagd naar hun mening. 

Salarissen

Naast extra geld voor werkdrukverlichting komt er ook 16,5 miljoen euro extra bij voor salarissen van leraren in het voortgezet speciaal onderwijs, evenals 21,5 miljoen euro voor scholing in het basisonderwijs, onder meer van leraren, schoolleiders en ander personeel. ‘Het is van groot belang om huidige leraren voor het vak te behouden’, aldus de verklaring van de partijen. 

Het kabinet komt verder met 10,6 miljoen euro over de brug voor de opleiding en begeleiding van nieuwe docenten. De subsidieregeling voor zij-instromers wordt uitgebreid met 14,2 miljoen euro dit jaar, ‘om te stimuleren dat meer mensen vanuit een andere sector in het onderwijs gaan werken’. 

Sectororganisatie PO-Raad noemt het extra geld ‘een mooi gebaar', maar waarschuwt dat het lerarentekort hiermee nog niet is opgelost. Ze stelt dat het gaat om veel eenmalig geld in plaats van bedragen die scholen jaarlijks krijgen. ,,Dit convenant laat zien dat het kabinet de problemen rondom het lerarentekort en werkdruk in het onderwijs serieus neemt", zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. ,,Ik hoop niet dat mensen denken dat we ons met een kluitje in het riet hebben laten sturen. We hebben alles geprobeerd. Maar dit is wat het is, meer geld is er nu niet.” Dat stelt ook Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad. ,,Voor de korte termijn zijn we positief. Wij zien deze investering als een noodzakelijke overbrugging naar de komende kabinetsperiode. Het gaat om een substantieel bedrag waarmee we nu in en met scholen aan de slag kunnen.”

Quote

Ik hoop niet dat mensen denken dat we ons met een kluitje in het riet hebben laten sturen. We hebben alles geprobeerd. Maar dit is wat het is, meer geld is er nu niet

Rinda den Besten, Voorzitter PO-Raad

Het onderwijsveld kijkt nu vooral uit naar de volgende verkiezingen in de hoop dat er dan wél structureel geld bij komt. ,,Niemand kan meer ontkennen dat onderwijs bij de komende verkiezingen een topprioriteit is", stelt AOb-voorzitter Verheggen. ,,Geen enkele politieke partij kan het nu maken om te zeggen: daar hoeft niet op geïnvesteerd te worden. Daar gaan we ons op de toekomst op richten.”

Cao

Lange tijd hield het kabinet vol dat er geen extra geld bij zou komen, maar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen bood premier Mark Rutte plots wel ruimte. Hij wilde kijken naar eenmalig extra geld, mits er eerst een cao gesloten zou worden.

Die voorwaarde schoot de onderwijsbonden in het verkeerde keelgat. Zij vroegen en kregen op 16 oktober een gesprek met Rutte en Slob. Daarin werden de gemoederen gesust en werd een tweede gesprek aangekondigd. Dat gesprek bleek na onderhandelingen van gisteravond en vandaag niet meer nodig.