Volledig scherm
Jan Nagel bij de algemene ledenvergadering van 50PLUS. © ANP

50Plus kan wetswijziging wegstemmen in senaat

Een wetswijziging van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie dreigt dinsdag te sneuvelen in de Eerste Kamer. Daar hebben de twee senatoren van 50Plus de doorslaggevende stemmen in handen.

Fractievoorzitter Jan Nagel werd dit weekend overstelpt met e-mails van Nederlanders die in het buitenland wonen. ,,De klacht is altijd dat politici te weinig naar de mensen luisteren. Nu heb ik vanuit de hele wereld reacties gehad. Dat moet ik serieus nemen”, stelt Nagel. Dat lijkt slecht nieuws voor Dijkhoff.

De door hem voorgestelde wijziging, die in juni vorig jaar al door de Tweede Kamer werd aangenomen, past onder andere de termijn aan waarop een buitenlandse partner van een Nederlander het Nederlanderschap kan aanvragen. Nu kan dat na vijf jaar in Nederland te wonen, maar dat wordt zeven jaar. Het naturalisatie opstarten vanuit het buitenland wordt vrijwel onmogelijk; de buitenlandse partner moet eerst drie jaar in Nederland hebben gewoond. Daar is wel een verblijfsvergunning voor nodig.

Dat geeft problemen als zo’n internationaal gezin wil terugkeren in Nederland, stelt Eelco Keij, oud-kandidaat-Kamerlid voor D66 die zich opwerpt als belangenbehartiger voor Nederlanders in den vreemde. ,,Er zijn steeds minder traditionele expatgezinnen in het buitenland. Het zijn nu vooral avonturiers en ondernemers die naar het buitenland gaan en daar ook de liefde tegenkomen. Deze wijziging levert straks voor hen problemen op.”

Sleutelrol

In de Eerste Kamer zijn nu 36 senatoren vóór en 37 tegen. 50Plus speelt een sleutelrol. ,,Die partij heeft als bijna enige een aparte paragraaf voor Nederlanders in het buitenland in het verkiezingsprogramma staan.” Keij riep zijn achterban daarom vrijdagavond op 50Plus-senator Jan Nagel te benaderen.

Dat deden ze massaal. ,,Ik geloof dat ik dit weekend 800 e-mails heb gekregen”, zegt Nagel. ,,Dat heeft diepe indruk gemaakt. Het gaat in totaal om bijna een miljoen Nederlanders waarvan velen een partner hebben die niet-Nederlands is. Voor hen wordt het moeilijk – zo niet onmogelijk – om Nederlander te worden.”

Na de behandeling van de wetswijziging, vorige week, had Nagel vooral kritiek op de hoge legeskosten bij naturalisatie. Daarna zocht Dijkhoff contact met Nagel, wetende hoe belangrijk de stemmen van diens fractie zijn. ,,Dat klopt, maar dat ging over mijn vragen. Er zijn geen toezeggingen gedaan. De standpuntbepaling heeft echter komende dinsdag plaats in overleg met mijn fractiegenoot Martine Baay. Tot die tijd is er geen fractiestandpunt.”