Leerlingen zijn in coronatijd slechter gaan rekenen en lezen. Maar onder middelbare scholieren is de Engelse woordenschat juist verbeterd.
Volledig scherm
Leerlingen zijn in coronatijd slechter gaan rekenen en lezen. Maar onder middelbare scholieren is de Engelse woordenschat juist verbeterd. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Achterstand in rekenen en lezen door coronatijd

Leerlingen hebben door het thuiszitten in coronatijd achterstanden opgelopen in vooral rekenen en Nederlands lezen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan in coronatijd. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken. 

20 reacties

 • Julia van Damme

  1 jaar geleden
  Inderdaad @L Koenraad! Helemaal mee eens. Ik heb zelf tientallen jaren als docent Frans voor de klas gestaan in het voortgezet onderwijs en moest keer op keer constateren dat de nieuwe lichting brugklassers weer minder kon en kende dan de vorige. Waarom? Lezen is 'niet leuk'. Schrijven hoeft vaak niet meer aangeleerd te worden, want 'ze doen toch alles op hun pc'. De laatste jaren kon ik sommige lln. eerst nog gaan leren hoe ze een woordenboek moesten gebruiken, want ze kenden het alfabet niet!
 • L Koenraad

  1 jaar geleden
  Tja en die kinderen konden al zo veel (niet dus).Tafels opdreunen, taal- en redekundig ontleden, hardop lezen, dictees en opstellen maken, alfabetisch en lexicografisch ordenen, topografie op de "blinde" kaart, cijferen en hoofdrekenen, (inclusief percentages) breuken vereenvoudigen en het tiendelig stelsel leren ook voor oppervlaktes en inhoud. Het was dagelijkse kost maar hoe 'vervelend' ook ik ben inmiddels gepensioneerd naar ik kan het nog steeds en heb er elke dag nog profijt van.
 • Mulder

  1 jaar geleden
  De achterstand in lezen, schrijven en rekenen bestond al voor de pandemie. Het lezen op sociale media is vaak tenen krommend vanwege grammaticale fouten. Het begrip begrijpend lezen is de meeste tieners totaal onbekend. Wat rekenen betreft, ze hebben voor alles de rekenmachine op hun mobiel nodig anders krijgen ze het niet voor elkaar.
 • Norbert Schooten

  1 jaar geleden
  Dan doen ze maar een jaartje over, daar leren ze van
 • E Seckel

  1 jaar geleden
  Dit ligt echt niet alleen aan Corona. Diverse onderwijzers kunnen ook niet zo goed rekenen. Niet handig als je dan door een leerling gecorrigeerd wordt.