Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens overstromingen in 1995 maakte een surfer een tochtje over de ondergelopen A2 bij Den Bosch. © John Claessens

Actie tegen stijgende zee: meer zand en dichte stormkeringen

Nederland moet extreme maatregelen nemen om te voorkomen dat ons land onder water komt te staan. De zeespiegel kan wel eens een stuk harder stijgen dan tot nu toe werd verwacht, zo waarschuwde het wereldklimaatpanel IPCC deze week.

Quote

De stijging kan nog veel extremer uitpakken

Marjolijn Haasnoot, Deltares

De komende dertig jaar zijn we veilig, zo benadrukte deltacommissaris Wim Kuijken vorige maand bij de jaarlijkse presentatie van het Deltaprogramma. Tot 2050 zijn de Nederlandse dijken hoog genoeg om ‘onze delta leefbaar en bewoonbaar te houden’. Maar wat gebeurt er na 2050? Zijn we wel voorbereid op een onverwachts sterke stijging van de zeespiegel?

Het wereldklimaatpanel IPCC sloeg deze week alarm. Alleen ‘snelle en ongekende veranderingen in de samenleving’ kunnen nog voorkomen dat de temperatuur op onze planeet tot het jaar 2100 níet met anderhalve graad stijgt. Het is veel waarschijnlijker dat het twee graden – of meer – warmer wordt. Het gevolg: de zeespiegel stijgt minstens tien centimeter harder, tot in ieder geval zestig centimeter extra.

  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.