De tekst die de SP projecteerde op de achterkant van het Mauritshuis, naast het Torentje
Volledig scherm
De tekst die de SP projecteerde op de achterkant van het Mauritshuis, naast het Torentje © SP

Actievoerders projecteren oproep aan Rutte bij Torentje

Failliete ziekenhuizenVlak vóór een groot debat over de failliete ziekenhuizen zijn dinsdagavond bij het Torentje van de premier en op het ministerie van Volksgezondheid oproepen geprojecteerd op de muur.  

Premier Rutte en zorgminister Bruins worden via de teksten opgeroepen het failliete MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen te redden van de ondergang.

SP-voorzitter Ron Meyer legt uit: ,,Artsen, verpleegkundigen en patiënten confronteren de verantwoordelijken voor het faillissement van hun ziekenhuizen op onorthodoxe wijze. Met steun van de SP voeren ze actie bij zorgverzekeraars, bestuurders en de ministers.“

Openhouden

De actievoerders willen dat het kabinet ingrijpt en hun ziekenhuizen in Flevoland en Amsterdam openhouden. ,,Onze ziekenhuizen mogen niet vertrapt worden door commerciële belangen“, stellen ze.

Afgelopen maart voerde de Socialistische Partij een vergelijkbare brutale verkiezingsstunt uit. Op gebouwen van banken en andere grote bedrijven in de regio Amsterdam, zoals Philips, werd toen een 20 meter hoge projectie van leider Lilian Marijnissen vertoond die fulmineerde tegen het grootkapitaal. 

Toegestaan

De vraag is of het wel is toegestaan om vanaf de openbare weg beelden te projecteren op een gebouw dat niet je eigendom is. Meyer gaf eerder al aan dat dat wel wel goed zit, omdat slechts sprake is van licht, waarop geen intellectueel eigendom zou rusten.

Ook een oproep aan zorgminister Bruno Bruins, geprojecteerd op het ministerie van VWS
Volledig scherm
Ook een oproep aan zorgminister Bruno Bruins, geprojecteerd op het ministerie van VWS © SP