Volledig scherm
© ANP XTRA

Adempauze voor schuldenaren in nood

Mensen met schulden moeten een adempauze krijgen om te voorkomen dat ze steeds verder in het rood komen te staan. De overheid stapelt nu nog boete op boete als de rekeningen niet op tijd worden betaald. Met de pauze wordt voorkomen dat mensen nog dieper in de problemen raken, stellen regeringspartijen D66 en CDA. 

Bij veel overtredingen kan de boete op het niet (op tijd) betalen oplopen tot wel drie keer het oorspronkelijke bedrag. De Nationale Ombudsman concludeerde eerder al dat stapeling van boetes mensen met schulden niet aanzet tot sneller betalen. Integendeel. ,,We zien bijvoorbeeld bij verkeersboetes dat mensen met financiële problemen nog veel grotere schulden opbouwen. Ze willen wel betalen, maar kunnen het niet, en krijgen tot overmaat van ramp dan ook nog eens boete op boete’’, zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers.

Volgens CDA’er René Peters werken boetes alleen voor mensen die niet willen betalen. Voor mensen die ze niet kúnnen betalen brengen ze slechts ‘ellende’. Peters: ,,Het zou goed zijn als een gemeente verhogingen tijdelijk kan stoppen. Zodat problemen echt kunnen worden aangepakt.’’

Het kabinet maakte gisteren maatregelen bekend om schuldenproblematiek tegen te gaan, maar die gaan de regeringspartijen niet ver genoeg. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) komt nog dit jaar een einde aan de mogelijkheid voor de Belastingdienst om ook bij mensen met problematische schulden automatisch 500 euro af te schrijven, zonder dat zij daar iets tegen kunnen ondernemen.

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD). © ANP

Daarnaast kondigt Van Ark aan dat er minder snel beslag zal worden gelegd op toeslagen. De twee maatregelen moeten er samen voor zorgen dat mensen met een laag inkomen te weinig overhouden om van te leven. Zij zijn overigens tijdelijk van aard: Van Ark komt nog met een nieuwe wet die tot vereenvoudiging van de zogeheten ‘beslagvrije voet’ moet leiden, maar deze heeft vertraging opgelopen.

Die nieuwe wet komt er volgens Van Ark ‘gewoon’, maar zij wil dat mensen dit jaar nog worden geholpen. ,,Voor nu wil ik met deze tussenmaatregelen de situatie van mensen met schulden, die te weinig inkomen overhouden om van te leven, zo snel mogelijk verbeteren’’, aldus de VVD-bewindsvrouw.

Raemakers zal zijn voorstel voor een adempauze vandaag doen tijdens een Kamerdebat over schuldenproblematiek. Door de steun van het CDA lijkt een Kamermeerderheid binnen handbereik.