Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

'Aflosboete' huizenbezitters niet voor 2019 van kracht

De 'aflosboete' voor huizenbezitters wordt niet eerder ingevoerd dan in 2019, zoals in het regeerakkoord staat. Wel begint het kabinet al met de voorbereiding van de zogeheten wet-Hillen, omdat de Belastingdienst er extra tijd voor nodig heeft, zei staatssecretaris Menno Snel van Financiën vanmiddag na de ministerraad.

Het kabinet heeft daarom de eerste stap gezet om de wet-Hillen af te schaffen, waarin geregeld wordt dat woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, een belastingvoordeel genieten.

Het kabinet-Rutte III wil van die regeling uit 2005 af. Bij nieuwe hypotheken ben je immers verplicht om af te lossen, als je de rente van de lening wil aftrekken.

Oppositiepartijen schreeuwen moord en brand. Zij vinden dat met het afschaffen van de Wet-Hillen mensen worden gestraft die juist hun best deden de hypotheekschuld af te lossen. Zij spreken dan ook van een aflosboete.

Tempo

Het kabinet zet nu de vaart erin, omdat systemen bij de Belastingdienst moeten worden aangepast. Waarschijnlijk wordt het voorstel van de nieuwe staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) morgen al in de ministerraad behandeld, zodat het voor spoedadvies naar de Raad van State kan worden gestuurd. Daarna heeft de Tweede Kamer nog maar zeer kort de tijd om zich over het voorstel te buigen, omdat er op 23 november al gestemd moet worden.