Volledig scherm
De Afsluitdijk ondergaat de komende jaren een grondige reparatiebeurt.

Afsluitdijk dicht voor fietsers? Het verzet groeit

De Afsluitdijk moet open blijven voor fietsers, in elk geval in de zomer. Dat vindt de fractie van het CDA in de Tweede Kamer. Eerder uitten onder meer De Fietsersbond en Wandelnet al hun onvrede. De afsluiting staat gepland vanaf 1 april en duurt maar liefst drie jaar. 

De Afsluitdijk wordt voor fietsers en wandelaars gesloten wegens aanpassingen aan de dijk.  Rijkswaterstaat zet gedurende de renovatieperiode zogenoemde fietsbussen in, waarin ook fietsen kunnen worden vervoerd.

Veel fietsers vinden dat echter helemaal geen goed idee. Zo is de Afsluitdijk een onmisbaar onderdeel in het rondje IJsselmeer, een klassieker onder wielertoeristen, die daarvoor zelfs uit België overkomen. Er is al een petitie gestart tegen de afsluiting.

Nu komt ook het CDA met Kamervragen, ingediend door Harry van der Molen en Maurits von Martels. Ze willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen regelt dat fietsers en wielrenners van de bestaande fietsroute gebruik kunnen blijven maken, indien nodig door tijdelijke voorzieningen voor de veiligheid te treffen. Dat zou in elk geval tijdens het zomerseizoen geregeld moeten worden. 

Evenementen

Ook wordt de minister gevraagd om ervoor te zorgen dat geplande evenementen, zoals de IJsselmeerchallenge, door kunnen gaan. De Kamerleden vragen zich tenslotte ook af  of er bij de voorbereiding van de werkzaamheden niet meer rekening gehouden had kunnen worden met fietsers.

Door extra spuisluizen en pompen aan te brengen bij Den Oever vergroot Rijkswaterstaat de capaciteit van de waterafvoer. Ook wordt de dijk verhoogd en met een nieuwe bekleding versterkt.

Bekijk hieronder hoe de Afsluitdijk energie kan opwekken: