Volledig scherm
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid © ANP

Afspraak Broekers-Knol met ambassadeur Marokko

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) gaat volgende week in gesprek met de ambassadeur van Marokko. Dat zei de bewindsvrouw donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Een van de gespreksonderwerpen zal de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers zijn.

Aanleiding voor het gesprek is de verwarring die vorige week ontstond over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers, en de vraag of de bewindsvrouw wel of niet welkom is in Marokko om over de kwestie te praten. Tegen de Kamer zei Broekers-Knol dat een voorgenomen bezoek naar Marokko er niet van was gekomen, omdat ze daar niet de juiste personen te spreken zou krijgen. Dat had ze via Buitenlandse Zaken vernomen.

Marokko sprak tegen dat Broekers-Knol niet welkom zou zijn, en zei dat er nooit een officieel verzoek was gedaan voor een gesprek. Het gesprek met de ambassadeur vindt 5 december plaats. Ze hoopt daarna “zo snel mogelijk” ook naar Marokko af te reizen om over de kwestie te praten.

Asiel

Broekers ging ook in op de recente instroom van Moldaviërs, die in Nederland asiel aanvragen. Eerder deze maand kwamen enkele honderden Moldaviërs in Nederland aan en vroegen asiel aan. Hun kans op verblijf is erg klein.

De staatssecretaris benadrukte dat er een speciaal team is bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om deze aanvragen snel te behandelen, en dat Moldavië ook goed meewerkt aan het terugnemen van uitgeprocedeerde Moldaviërs. De zaken worden ‘zo snel mogelijk’ afgerond, aldus Broekers-Knol, maar dat ze allemaal ‘voor de kerst terug gaan, dat is wat ambitieus’.