Afspraak: Over zeven jaar zit er 30 procent minder suiker in frisdrank
PreventieakkoordFrisdrankproducenten gaan 30 procent minder suiker in hun drankjes stoppen richting 2025. Dat hebben ze afgesproken met staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) in een convenant om overgewicht terug te dringen.
Haagse bronnen bevestigen deze deal. Het is de bedoeling dat de suikerreductie gemeten wordt in het aantal calorieën, omdat inname van minder calorieën direct zou bijdragen aan de bestrijding van overgewicht.
Blokhuis krijgt bij de preventie-afspraken niet in alles zijn zin. Het liefst had hij suikervrije frisdranken en bronwater goedkoper gemaakt door de zogeheten verbruikersbelasting af te schaffen voor die producten. Maar dat zou 250 miljoen euro hebben gekost.
Gezond alternatief
Volgens de ingewijden is afschaffing van de verbruikersbelasting nu gesneuveld omdat dit plan ‘technisch te ingewikkeld was om uit te voeren’. Ook luidde de kritiek dat aspartaam zo zou worden gestimuleerd.
Blokhuis is bezig met drie ‘preventieakkoorden’ om behalve overgewicht ook alcoholgebruik en roken terug te dringen. Zo is het ook de bedoeling dat roken op alle plekken waar zich kwetsbare mensen bevinden, wordt uitgebannen. Denk dan aan speeltuinen, zorginstellingen en scholen. Ook rookruimtes op het werk moeten weg.
Of het pakje sigaretten 10 euro gaat kosten, wat wél de inzet is bij de onderhandelingen, is nog onzeker. Maar wie wil stoppen met roken, krijgt dat vergoed door de zorgverzekeraar zonder aanspraak op het eigen risico.
Bedrijfsrestaurants en schoolkantines krijgen verder een gezond aanbod. En er komt een einde aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen.
Alle drie de convenanten hebben langer op zich laten wachten dan gedacht, onder andere omdat er binnen de regeringscoalitie wat onenigheid was over de ingrepen.
Betuttelend
Zo was regeringspartij VVD - en in mindere mate CDA en D66 - bang dat er te veel betuttelende maatregelen zouden worden afgesproken, die ook nog eens bakken met geld zouden kosten.
De verwachting is nu dat voor het einde van de maand de drie convenanten worden gepresenteerd. Het preventieakkoord overgewicht heeft als doel om het aantal Nederlanders die leiden aan ziekten die voortkomen uit ernstig overgewicht, zoals diabetes en hart-, vaat- en leverziekten, met 40 procent te verminderen.
Verslaggever Edwin van der Aa vroeg Kamerleden vorig jaar in @Binnenhof of zij eigenlijk zelf zoetekauwen zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het stikstofplan van experts: vlees niet dubbel zo duur, maar begin met 10 procent
Een groep van vooraanstaande experts, boeren en bestuurders presenteert vandaag een eigen stikstofplan. De experts willen dat boeren meer geld krijgen voor duurzame producten. -
Één minuutje met Van der Plas om Forum-toestanden te voorkomen
In het Zeeuwse Arnemuiden ging voorvrouw Caroline van der Plas van de snel groeiende BoerBurgerBeweging vandaag ‘speeddaten’ met politici in spé. ,,Kennismaken en er gevoel bij krijgen moet in een pitch van 1 minuut.’’ -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUMVissen met Jan
Fleur Agema (PVV): 'Als vrouw heb ik bij de islam een minderwaardige positie, daar zal ik me altijd tegen verzetten’
PVV-vicefractievoorzitter Fleur Agema ziet dat de PVV steeds meer geaccepteerd wordt sinds Forum voor Democratie alleen staat. Zorgpunt: ,,Onze fractie wordt steeds ouder. Er moeten jongeren bij.’’ -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.
-
PREMIUMGesprekken
Stikstofdeadline kan schuiven, stellen partijen: ‘2030 is een puur politieke keuze’
De stikstofdoelen zijn soms minder onbuigzaam dan ze lijken. Aan de vooravond van het gesprek met boeren over het stikstofbeleid lijkt er een politieke opening te ontstaan. Het doel om de uitstoot al in 2030 te halveren is niet in beton gegoten, stellen regeringspartijen. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
PREMIUMmet video
Al 4310 dagen minister-president door zich af te zetten tegen 'de schreeuwers van de zijkant’
Onze premier zit vandaag precies 4310 dagen in het Torentje, een record. Wat is het geheim van de minister-president aan wie niets lijkt te blijven kleven? Van zijn dagelijkse fietstochtjes tot taal inzetten als wapen: in deze uitgebreide special zoomen we in op tien aspecten van het fenomeen Mark Rutte.