Frisdrank gaat 30 procent minder suiker bevatten, gemeten in calorieën
Volledig scherm
Frisdrank gaat 30 procent minder suiker bevatten, gemeten in calorieën © anp

Afspraak: Over zeven jaar zit er 30 procent minder suiker in frisdrank

PreventieakkoordFrisdrankproducenten gaan 30 procent minder suiker in hun drankjes stoppen richting 2025. Dat hebben ze afgesproken met staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) in een convenant om overgewicht terug te dringen.

Haagse bronnen bevestigen deze deal. Het is de bedoeling dat de suikerreductie gemeten wordt in het aantal calorieën, omdat inname van minder calorieën direct zou bijdragen aan de bestrijding van overgewicht.  

Blokhuis krijgt bij de preventie-afspraken niet in alles zijn zin. Het liefst had hij suikervrije frisdranken en bronwater goedkoper gemaakt door de zogeheten verbruikersbelasting af te schaffen voor die producten. Maar dat zou 250 miljoen euro hebben gekost.  

Gezond alternatief

Volgens de ingewijden is afschaffing van de verbruikersbelasting nu gesneuveld omdat dit plan ‘technisch te ingewikkeld was om uit te voeren’. Ook luidde de kritiek dat aspartaam zo zou worden gestimuleerd.  

Blokhuis is bezig met drie ‘preventieakkoorden’ om behalve overgewicht ook alcoholgebruik en roken terug te dringen. Zo is het ook de bedoeling dat roken op alle plekken waar zich kwetsbare mensen bevinden, wordt uitgebannen. Denk dan aan speeltuinen, zorginstellingen en scholen. Ook rookruimtes op het werk moeten weg. 

Of het pakje sigaretten 10 euro gaat kosten, wat wél de inzet is bij de onderhandelingen, is nog onzeker. Maar wie wil stoppen met roken, krijgt dat vergoed door de zorgverzekeraar zonder aanspraak op het eigen risico. 

Bedrijfsrestaurants en schoolkantines krijgen verder een gezond aanbod. En er komt een einde aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen. 

Alle drie de convenanten hebben langer op zich laten wachten dan gedacht, onder andere omdat er binnen de regeringscoalitie wat onenigheid was over de ingrepen. 

Betuttelend

Zo was regeringspartij VVD - en in mindere mate CDA en D66 -  bang dat er te veel betuttelende maatregelen zouden worden afgesproken, die ook nog eens bakken met geld zouden kosten. 

De verwachting is nu dat voor het einde van de maand de drie convenanten worden gepresenteerd. Het preventieakkoord overgewicht heeft als doel om het aantal Nederlanders die leiden aan ziekten die voortkomen uit ernstig overgewicht, zoals diabetes en hart-, vaat- en leverziekten, met 40 procent te verminderen.

Verslaggever Edwin van der Aa vroeg Kamerleden vorig jaar in @Binnenhof of zij eigenlijk zelf zoetekauwen zijn.