Afwezige Wilders krijgt Holocaust aangesmeerd bij minder-Marokkanenproces
Naar de ‘onzin’ van de ‘slachtoffers’ van zijn minder-Marokkanen-uitspraken, wilde Geert Wilders vandaag niet luisteren. Hij bleef weg bij zijn proces. En miste zo beschuldigingen dat Wilders ‘een Holocaust in gang wil zetten’.
Als het gerechtshof ’s ochtend aanschuift in de rechtszaal bij Schiphol, blijkt de stoel van de PVV-leider leeg. De rechters moeten het doen met een tweet van Wilders. ,,Ik ga vandaag gewoon aan het werk in de Tweede Kamer.’’ Want Wilders heeft geen trek om ‘de onzin’ aan te horen van ‘zogenaamde benadeelde partijen’.
Dat zijn voornamelijk ‘keurige burgers’, geworteld geraakte Turkse en Marokkaanse Nederlanders, die kijkend naar de televisie in maart 2014 ‘diep gegriefd’ werden door Wilders’ uitspraken, zeggen hun advocaten.
Maar het proces heeft ook aangiftes opgeleverd met opmerkelijker motieven. Zo krijgt ook Jeroen de Kreek het woord. Die betoogt dat Wilders het woord Marokkanen eigenlijk ‘eufemistisch’ gebruikte. Wilders woorden waren, zegt hij, eerder gericht tegen joden. ,,Het is terrorisme gerelateerd bedrog. Zijn grote helden zijn Jodenhaters.’’ Ze zaten ‘achter de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust’. Sterker, betoogt De Kreek, de uitspraken van Wilders zouden een ‘volgende Holocaust in gang kunnen zetten’.
De Kreek zegt dat hij, vanwege zijn joodse komaf, dus ook benadeeld is. Wilders uitlatingen staan immers gelijk aan ‘Juden raus’, betoogt hij.
Het gerechtshof hoort het allemaal onbewogen aan, maar de advocaten van de andere benadeelden zuchten. ,,Hier willen we niet mee in één kamp zitten’’, zal er een later op de gang zeggen.
Joden
De Kreek is immers geen onbekende, ook niet in het Wilders-proces. De ex-advocaat werd nota bene zelf al eens veroordeeld wegens belediging van joden. Hij ontkende de Holocaust zelf eerder, via zijn websites en werd door de rechtbank in Amsterdam zelfs volledig ontoerekeningsvatbaar geacht nadat hij toenmalig minister Jeanine Hennis had bedreigd. Zijn uitlatingen konden ‘het best worden genegeerd’, vanwege zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis en chronische psychoses.
In het eerste Wilders-proces mengde hij zich ook al door getuige Hans Jansen te bedreigen. De arabist vroeg zelfs of De Kreek uit de zaal gevist kon worden, omdat hij hem niet graag ‘achter hem wilde hebben zitten’. Jansen wist namelijk dat De Kreek ook al eens was veroordeeld voor het stalken van premier Balkenende.
Knoops
Het is niet de enige opvallende aangever die het podium pakt. Ook de ‘succesvolle’ Karim zegt volgens zijn advocaat geraakt te zijn geweest door de uitspraken van Wilders. Hij schetst Karim als het ijverigste jongetje van de klas, een selfmade-man die door de uitspraken op zijn werk, ‘een gerenommeerde firma’ mailtjes van collega’s kreeg als: ,,Minder minder. Kun jij dat regelen?’’
Maar opmerkelijk genoeg kwam juist deze Karim afgelopen week met een klacht bij de Orde van Advocaten over Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops. Hij beticht de raadsman van discriminatie, kort gezegd omdat juist Knoops hem geen juridisch advies zou hebben willen geven vanwege zijn Marokkaanse naam.
Zo blijkt de zaak, in afwezigheid van Wilders, vooral even het domein van onverwachte ‘procesdeelnemers’.
De afwezigheid van Wilders stoort het Openbaar Ministerie wel, geeft de advocaat-generaal aan. ,,Hij lijkt een discussie over de inhoud van de zaak uit de weg te gaan.’’
Ogenblik
En omdat Wilders ontbreekt, is het gerechtshof in minder dan een minuut klaar met het bespreken van de gewraakte uitspraken. Ze kunnen immers geen vragen stellen. Wat normaal de kern van een rechtszaak is, wordt nu in een ogenblik afgerond.
Voor Wilders was er, zo zal hij redeneren, toch niet veel te halen. Het hof wees namelijk dinsdag verder onderzoek af naar de ‘politieke druk’ die voormalig minister Opstelten zou hebben gezet op het OM om Wilders te vervolgen.
Het woord is nu aan het Openbaar Ministerie, dat dinsdag begint aan haar slotpleidooi. En daarmee nadert – dit drie jaar na de start van de zaak - het einde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Landelijk voorzitter van Bij1 Jursica Mills stapt op vanwege ‘toxische partijcultuur’
Jursica Mills, de landelijke voorzitter van Bij1, legt per direct haar functie neer. Dat heeft ze de leden vrijdagavond per mail laten weten. Volgens Mills is haar vertrek te wijten aan de ‘toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden’ binnen de partij. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMmet video13
Kolencentrale totaal overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’
Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen.
-
Commissie: invloed koninklijk huis in zaak-Poch niet gebleken
Het koninklijk huis heeft voor zover is na te gaan geen invloed kunnen uitoefenen op het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch. -
OM zet ‘massa-aangifte’ tegen De Jonge niet door: geen strafbare feiten
Het Openbaar Ministerie gaat de zogenoemde massa-aangifte tegen Hugo de Jonge niet verder onderzoeken. De Jonge werd ervan beschuldigd als demissionair coronaminister bedreigende uitspraken te hebben gedaan richting Nederlanders die geen coronaprik hebben gehaald. Volgens het OM is er geen sprake van een strafbaar feit. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.