Volledig scherm

Agent straks continu gescreend

Na een reeks incidenten door corrupte agenten, neemt het kabinet maatregelen om de screening van politiemedewerkers aan te scherpen. Zij worden straks continu onder de loep genomen en in veel gevallen wordt hun familie ook nageplozen.

Quote

Het huidige screenings­be­leid is een momentopna­me

Dat staat in een conceptwet die is voorgelegd aan deskundigen. Met de nieuwe regels hoopt het ministerie van Justitie en Veiligheid de corruptie bij de politie in te dammen. De afgelopen jaren bleken medewerkers informatie door te sluizen.

Door de nieuwe regels komen agenten straks onder continue screening te staan. Nu nog wordt alleen bij de sollicitatie en op gezette tijden gekeken of iemand vatbaar is voor chantage of omkoping. Als een agent op enige wijze zelf met justitie in aanraking komt, gaat er straks alarm af bij diens baas. Nu is dat niet zo. ,,Het huidige screeningsbeleid is een momentopname.’’

Verslavingen

Ook wordt er specifieker gekeken naar alcohol, seks-, gok- en internetverslaving. ,,Deze afhankelijkheden kunnen de ambtenaar gevoelig maken voor bijvoorbeeld chantage of omkoping en vormen daarmee een risico voor de integriteit van de politie.’’

Bovendien worden personen in de omgeving van agenten  bekeken. Bijvoorbeeld of de partner of een kind zich in een crimineel milieu begeven. Voor de hoogste politiefuncties golden veel regels al wel, maar nu komen veel meer agenten onder dit regime te vallen.

Ook bedrijven, beveiligers of experts die werken voor de politie en in aanraking komen met vertrouwelijke of gevoelige informatie, zullen een onderzoek moeten ondergaan.

Privéleven

De aangescherpte screening was al langer een wens van het ministerie en de politie, maar een wettelijke basis lag er nog niet. Met de wet moet die er nu komen. Wel erkent het ministerie dat ‘de maatregelen een beperking van de bescherming van het privéleven vormen’.

Directe aanleiding voor de wet is de affaire rond een beveiliger van Geert Wilders, een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Deze Faris K. bleek informatie te hebben gedeeld over de beveiliging van de PVV-leider met vrienden, terwijl hij nota bene al eens was veroordeeld voor het lekken van politie-informatie. Eerder bleek dat politieagent Mark M. grote hoeveelheden vertrouwelijke informatie doorverkocht aan criminelen.