Akkoord pensioenen aanstaande
De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zitten in een cruciale fase. Ook premier Rutte schuift nu aan bij de gesprekken, samen met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Er zijn nog een paar fikse hobbels te nemen.
Afgelopen week was het weer zover. Voor de zoveelste keer ging het gerucht dat een nieuw pensioenakkoord aanstaande was. Zo sterk was het gerucht dat minister-president Mark Rutte zich genoodzaakt zag te reageren, afgelopen vrijdag. En nee, Rutte verwachtte geen akkoord deze dagen.
Toch komt het verhaal niet uit de lucht vallen. Ingewijden in de al jaren slepende onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel melden dat er wel degelijk flinke stappen worden gezet. In de zomer lekte er zelfs een concept-akkoord uit, maar dat sneuvelde toch ergens in de onderhandelingen.
Er liggen drie problemen, en zijn er nog twee spelers over aan de onderhandelingstafel: de vakbonden aan de ene kant en D66-minister Koolmees aan de andere. De werkgevers lijken geen actieve rol te hebben bij de onderhandelingen.
Bij de gesprekken spelen ideologische verschillen een rol. Koolmees is de liberaal, aanhanger van individuele keuzevrijheid. De vakbonden zien meer in solidariteit en collectiviteit. Maar uiteindelijk gaan de onderhandelingen natuurlijk voornamelijk om geld.
Rekenrente
Het grootste probleem dat getackeld moet worden, is de zogenoemde rekenrente. Als een fonds een pensioen garandeert, moet die garantie ook worden waargemaakt. Dat betekent dat beloofde bedrag over pakweg twintig of dertig jaar uitgekeerd moet kunnen worden. Toezichthouder De Nederlandsche Bank bekijkt dan welk risicovrij rendement gehaald kan worden op die termijn.
Hoe lager dat rendement, hoe meer geld het pensioenfonds achter de hand moet houden om het pensioen te kunnen uitbetalen. En dat rendement, de rekenrente, is erg laag. Dat is de reden waarom pensioenfondsen zoveel geld moet reserveren. Dit heeft weer tot gevolg dat ze de huidige pensioenen niet kunnen verhogen, ondanks het feit dat er meer geld in kas is dan ooit. Het maakt nogal verschil of een euro ingelegde pensioenpremie straks twee of drie euro aan pensioen oplevert.
In een nieuw akkoord wordt de pensioenuitkering minder zeker. En minder garantie betekent voor de bonden, daarin gesteund door de pensioenfondsen en diverse deskundigen, ook een minder strenge rekenrente. Lees: een hogere rekenrente. Koolmees is hier vooralsnog mordicus tegen.
Belangrijk punt
Omdat de bonden bereid zijn van het gegarandeerde pensioen af te stappen, willen ze daar wat voor terug. Met een hogere rekenrente kunnen de pensioenen sneller verhoogd worden, een belangrijk punt voor gepensioneerden.
Koolmees wil hier niet aan. Hij vindt dat fondsen zich dan rijk rekenen en geld gaan uitgeven dat ze nog niet verdiend hebben. Een hogere rekenrente is ook niet nodig, meent de bewindsman. Pensioenfondsen kunnen in een nieuw akkoord toch al sneller de pensioenen verhogen als ze voldoende rendement maken op hun vermogen. Dat geld hebben ze wel verdiend en mogen ze uitgeven in plaats van het op te potten. Daarmee kan het probleem van de achterblijvende pensioenen worden opgelost zonder de rekening door te schuiven naar de volgende generatie.
AOW-leeftijd
Een tweede hobbel vormt de AOW-leeftijd. De bonden vinden dat die veel te snel stijgt. Destijds gingen ze akkoord met een verhoging onder de voorwaarde dat er een regeling zou komen voor mensen met zware beroepen. Die regeling is er nooit gekomen, maar de bonden hadden wel ingestemd met de verhoogde AOW-leeftijd.
Als goedmakertje willen de bonden dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar. Pas als er een oplossing is voor de zware beroepen kan de pensioenleeftijd wat hen betreft eventueel weer verder stijgen.
Lastig verhaal
Een lastig verhaal voor Koolmees. De AOW-leeftijd minder verhogen, kost de overheid miljarden extra per jaar. De bewindsman lijkt bereid de verhoging van de AOW-leeftijd wat minder snel door te voeren. Ook ziet hij wel wat in maatregelen die het voor mensen met een zwaar beroep mogelijk maken iets eerder te stoppen. Maar dat moet maatwerk zijn en zeker geen maatregel die voor iedereen geldt.
Het derde twistpunt is de vraag of zzp'ers verplicht moeten worden pensioen op te bouwen. Dat is een vurige wens van de bonden. Koolmees ziet niet veel in verplichtstelling. Hij voelt meer voor het verleiden van zzp'ers tot deelname. Bovendien bouwen veel zelfstandigen nu al vermogen op in bijvoorbeeld een eigen huis. Die groep heeft al reserves voor een onbezorgde oude dag.
De grote vraag is of de partijen elkaar voldoende kunnen naderen voor een akkoord. De bonden, met name de FNV, voelen de hete adem van de leden in de nek. Ze willen een akkoord dat op brede steun kan rekenen bij de achterban. Dat betekent dat verhoging van de pensioenen en bevriezing van de AOW-leeftijd harde punten zijn. Daarnaast willen de bonden de zegen van de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De bonden zitten niet te wachten op gestook van SP of PvdA in hun achterban tegen een eventueel akkoord.
Concessies
Dat betekent dat Koolmees op meerdere borden moet schaken. Hij onderhandelt met de FNV, maar op de achtergrond ook met de linkse oppositie. En dan moet hij ook de coalitiepartijen binnenboord houden. Toch klinken vanuit zijn ministerie optimistische geluiden. Op het vlak van de AOW-leeftijd wil Koolmees concessies doen. De rekenrente is eigenlijk geen probleem meent het ministerie. En die zzp'ers, daar komen ze uiteindelijk ook wel uit.
De komende tijd moet blijken of de partijen voldoende water in de wijn willen doen om tot een compromis te komen. Een vermoedelijke datum durven de onderhandelaars niet te noemen. De geruchtenmachine zal nog wel een tijdje blijven draaien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Pensioenkorting is nog steeds niet van de baan
Pensioenfondsen hoeven niet te rekenen op een soepeler behandeling bij een nieuw pensioenakkoord. De kans op kortingen op de pensioenen blijft daardoor levensgroot. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Brexit maakt pensioenen duurder
De handel in aandelen en obligaties zal zich door de brexit van Londen naar Amsterdam verplaatsen. Financiële waakhond AFM verwacht dat de brexit ook leidt tot extra kosten én problemen voor pensioenfondsen. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”
-
Waarom we klagen over ons pensioen (terwijl Nederland op de eerste plaats staat)
Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld, blijkt uit een groot internationaal onderzoek. Maar dat betekent niet dat Nederlanders tevreden zijn over hun pensioen. Integendeel. -
Column170
Terwijl Rutte bleef schitteren door afwezigheid nam Van der Plas de touwtjes stevig in handen
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Driekwart van werknemers wil eerder stoppen met werken
Ruim 70 procent van de werkenden wil eerder stoppen dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Om dat mogelijk te maken, is een deel van hen nu al druk met sparen en het aflossen op de hypotheek. Dit wijst de vandaag uitgebrachte Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken uit.