Volledig scherm
PREMIUM
Apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. © Pim Ras Fotografie

‘Alle dierproeven openbaar’

Resultaten van alle dierproeven in Nederland moeten openbaar worden gemaakt. Nu is er nog veel geheimzinnigheid rond de proeven en komen negatieve uitkomsten nooit in de publiciteit.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een motie van deze strekking, zo is de verwachting. ,,Te veel resultaten van dierproeven belanden in een lade en worden nooit gepubliceerd”, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die de motie vandaag – samen met CDA en ChristenUnie – indient. ,,Daar moet verandering in komen, wat dat is ontzettend zonde. Nu zijn dierproeven voor niets gedaan en verdwijnen de verzamelde gegevens.”

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.