Volledig scherm
© ANP

Alle lanceerstandaards vuurpijlen afgekeurd, verkoop aan consumenten in gevaar

Alle lanceerstandaards die vuurwerkimporteurs op dit moment aanbieden zijn door de inspectie afgekeurd omdat ze niet stabiel zouden zijn. Dat levert een acuut probleem op, omdat het kabinet begin dit jaar heeft besloten dat vuurpijlen alleen nog maar samen met een geschikte lanceerstandaard mogen worden verkocht. De vuurwerkbranche is zeer onaangenaam verrast: ,,We verkopen deze al jaren.”

Quote

Om pas in november te gaan testen en ons nu hiermee op te zadelen, dat kan echt niet

Leo Groeneveld, vuurwerkbranche

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat de standaards voor consumenten nog altijd niet stabiel zijn, met alle mogelijke gevaren van dien, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook is onderzocht hoe de standaards zich houden bij intensief gebruik via een zogeheten ‘stresstest’. Geen van de lanceerstandaards kwamen daar als voldoende uit.

Er bestaan vooral twijfels wanneer de weersomstandigheden slechter worden. Daarnaast blijken standaards van karton en kunststof niet stevig genoeg en scheuren deze snel bij het afsteken van een vuurpijl. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag de Kamer geïnformeerd. ‘Voorop staat het veilig afsteken van vuurwerk en het zoveel mogelijk terugdringen van letsel als gevolg van het afsteken van vuurpijlen’, schrijft ze in de brief. 

Nieuwe standaards

De importeurs moeten nu snel aan de slag om ervoor te zorgen dat er komende maand alsnog lanceerstandaards komen die voldoen aan de eisen. Het kabinet heeft dit jaar besloten dat vuurpijlen alleen nog aan consumenten verkocht mogen worden als daar een deugdelijke lanceerstandaard bij wordt geleverd. Dat betekent ook dat de vuurpijlen iets duurder zullen worden. De aanschafkosten van een lanceerbuis werden geschat op circa 4 euro per stuk.

De vuurwerkbranche toonde zich eerder dit jaar al kritisch over de verplichte koppelverkoop. Volgens woordvoerder Leo Groeneveld is het een maatregel voor de bühne. ,,De pijl afschieten vanuit een fles water werkt net zo goed.’’ Er zouden zo'n 250.000 afschietbuizen nodig zijn voor Nederland, die in China worden gekocht. 

Geen pijlen

Groeneveld erkent dat nu de verkoop van vuurpijlen in gevaar is. ,,Een oud en nieuw zonder vuurpijlen dreigt, inderdaad.” Wel zegt hij erbij dat de omzet van vuurpijlen ‘slechts’ 7 procent van het totaal is. ,,Er gaat ook zonder vuurpijlen echt wel wat de lucht in met oud en nieuw: van die cakes schieten ook de lucht in. En we hebben nog fonteinen en ander werk.”

,,Maar feitelijk is hier sprake van onbehoorlijk bestuur’’, vervolgt Groeneveld, ,,en we vechten dit ook aan: wij verkopen deze standaards al jaren en ook was al lang bekend dat we deze installaties ook dit jaar zouden gaan verkopen nu ze verplicht zijn gesteld. Dus om dan in november te gaan testen en ons hiermee op te zadelen, dat kan echt niet.’’

Groeneveld zet bovendien vraagtekens bij de test. ,,De wet zegt dat de standaard stabiel moet zijn. Wat is stabiel? Gebleken is dat hij niet omvalt, en toch beoordelen ze hem als niet stabiel. Ik mag hopen dat de overheid zich nog even achter de oren krabt over wat ze aanrichten. We zullen onze bezwaren kenbaar maken en ja, we gaan ondertussen ook kijken of we wat anders kunnen regelen.’’

Pijlverbod

Volgens vuurwerkliefhebber Rob Snijders, die eerder een campagne startte tégen een vuurwerkverbod, lijkt het erop dat de overheid ‘toewerkt naar een verbod op vuurpijlen’. ,,Dat is al eerder ter sprake gekomen en het is wel héél toevallig dat ze nu deze standaards testen en afkeuren. Dat lijkt een opmaat naar een verbod op losse pijlen voor volgend jaar.” 

Quote

Ik mag hopen dat de overheid zich nog even achter de oren krabt over wat ze aanrichten

Leo Groeneveld

Pas laat ontvangen

De vraag is waarom de vuurwerkbranche pas eind november, een maand vóór Oud en Nieuw, te horen krijgt dat de verplichte standaards allemaal niet deugen. ,,De branche heeft de lanceerstandaards pas in oktober aangeboden voor tests”, vertelt verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven. ,,Toen de resultaten binnen waren, hebben we ook heel snel een brief aan de Tweede Kamer opgesteld. Natuurlijk is dit een vervelende tussenstand, maar er is nog tijd. Ik roep de branche op: Maak haast met het aanbieden van nieuwe lanceerstandaards! Ik heb gezorgd dat er bij de ILT genoeg capaciteit is om die vervolgens snel te testen.” 

De staatssecretaris wil niet vooruitlopen op eventueel uitstel van de plicht om vanaf komende jaarwisseling al een standaard te gebruiken bij het afsteken van vuurpijlen. ,,We doen dit voor de veiligheid, Er zaten bij de laatste tests echt slechte buizen tussen, zelfs van karton. Dan valt de stabiliteit niet meer te garanderen.”

Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren heeft vandaag naar aanleiding van het onderzoek Kamervragen gesteld en gepleit voor een verbod op vuurpijlen.