Volledig scherm
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit © ANP

Alle lichten op groen voor stikstofwet: Eerste Kamer stemt morgen

De Eerste Kamer stemt morgen over de spoedwet van het kabinet met maatregelen tegen de stikstofcrisis. Daarmee krijgt het kabinet zijn zin en wordt de wet nog vóór de kerstvakantie door de senaat geloodst. Dankzij het trio 50Plus, fractie-Otten en SGP lonkt een meerderheid.

Vanochtend was een meerderheid in de Eerste Kamer er voorstander van dat het debat en de stemming over de stikstofwet morgen doorgaan, zo melden Haagse bronnen. De senaatspartijen zeiden vorige week dat zij eerst de antwoorden op vragen aan minister Schouten van Landbouw wilden afwachten. Over die antwoorden is tevredenheid, blijkt nu. Alleen de Partij voor de Dieren heeft nog extra vragen gesteld.

Daarmee staan alle lichten op groen voor de stikstofwet. Met de wet hoopt het kabinet de woningbouw in Nederland vlot te trekken. Verschillende oppositiepartijen vragen zich nog altijd af of de wet juridisch wel in de haak is. Daarom was het de laatste weken spannend of de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, akkoord zou gaan.

Henk Otten

Afgelopen vrijdag bleek dat het kabinet de steun van een opvallend trio krijgt. De partijen 50Plus (twee zetels), fractie-Otten (drie zetels) en SGP (twee zetels) helpen de coalitie aan een meerderheid. Dankzij dit drietal kan het kabinet de stikstofwet er doorheen krijgen zonder de steun van PvdA (zes zetels), GroenLinks (acht zetels) óf Forum voor Democratie (negen zetels).

Vrijdagavond bracht Henk Otten, die zich eerder afsplitste van Forum voor Democratie, een bezoek aan premier Rutte. Minister Hoekstra van Financiën was er ook bij in het Torentje. Na een uur kwam Otten weer naar buiten met de mededeling dat hij de stikstofwet gaat steunen.

In de wet staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem. Het kabinet gaat ook de snelheid op snelwegen overdag verlagen naar 100 kilometer per uur.