Alle nertsenhouders moeten begin 2021 stoppen: kabinet tast diep in de buidel
Begin volgend jaar valt het doek voor de Nederlandse nertsenhouderij. Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om alle nertsenhouders vervroegd uit te kopen. De bedrijven worden niet preventief geruimd, zo melden Haagse bronnen aan deze site.
Delen per e-mail
Minister Carola Schouten van Landbouw maakt morgen bekend dat het op 21 maart 2021 gedaan is met de nertsenhouderij in Nederland. Op die dag moeten de stallen met nertsenkooien – op zo’n 120 bedrijven – leeg zijn. Dat is drie jaar eerder dan de bedoeling was. De vervroegde beëindiging van de nertsenhouderij is het gevolg van de uitbraak van het coronavirus op veel bedrijven.
Tot nu toe zijn ruim veertig nertsenhouderijen getroffen door corona. De nertsen op die bedrijven zijn allemaal geruimd. Even leek het erop dat het kabinet zou besluiten om alle nertsenbedrijven preventief te ruimen, maar dat gebeurt nu niet: het gevaar voor de volksgezondheid is te klein. De kans dat het virus van nerts op mens wordt overgedragen, is klein.
Onderzoek
Om te voorkomen dat het coronavirus zich de komende maanden verder verspreidt op nertsenhouderijen scherpt minister Schouten de coronamaatregelen op de bedrijven aan. Ook stelt zij een onderzoek in naar de naleving van de coronaregels door de sector.
Regeringspartij D66 zette gisteren vraagtekens bij het hoge aantal coronabesmettingen op nertsenhouderijen. Nertsenhouders krijgen bij ruiming een schadevergoeding voor hun zieke en gezonde dieren, op basis van de marktprijs van nertsenpelzen in 2019. Gezien de verwachte dumpprijzen voor pelzen later dit jaar zou het voordeliger kunnen uitpakken om besmet te raken, zo suggereerde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.
Roofdieren
Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om de laatste 120 nertsenhouderijen uit te kopen. In 2024 zou er sowieso een einde zijn gekomen aan de nertsenhouderij. Al in 2013 werd besloten dat de sector moest stoppen, vanwege problemen met dierenwelzijn. Nertsen – van nature roofdieren – leven in kleine kooien in de stallen.
Regeringspartij CDA drong eerder aan op een ruimhartige stoppersregeling voor de nertsenboeren. ,,Dat is eerlijk voor deze ondernemers en van belang voor de volksgezondheid’’, zei CDA-Kamerlid Jaco Geurts.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
VIDEO Veel kiezers mijden de stembus in maart: ‘Dit kan natuurlijk niet’
Zo’n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Toch trekt het kabinet alles uit de kast om de Tweede Kamerverkiezingen gewoon door te laten gaan. -
Europa met Russen in gesprek over aanschaf omstreden Sputnik-vaccin
De Europese Commissie voert gesprekken met nog eens vijf farmaceuten over de aanschaf van coronavaccins. Een van die farmaceuten is Gamaleya Research Institute, de ontwikkelaar van het omstreden Sputnik V-vaccin uit Rusland. -
Brancheclubs bezorgd over vertraging van aanpak coronacrisis en wetgeving
De val van het kabinet leidt tot veel vragen over de gevolgen voor de aanpak van de coronacrisis én de voortgang van wetgeving. Brancheorganisaties vrezen voor vertragingen. -
Peiling: bijna helft ondervraagden wil aftreden kabinet om toeslagenaffaire
Mensen zijn verdeeld of het kabinet moet opstappen vanwege de toeslagenaffaire, blijkt uit een peiling onder 30.000 mensen. Bijna de helft van de ondervraagden wil het kabinet zien vertrekken, een net iets kleinere groep vindt juist dat het aan kan blijven.
-
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.” -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.