Alle onvrijwillige seks moet strafbaar worden als verkrachting
Onvrijwillige seks, ook als er geen geweld bij is gebruikt, moet expliciet strafbaar worden. Minister Ferd Grapperhaus werkte al langer aan een omstreden wet die dit moet regelen, in reactie op de #metoo-discussie. Nu heeft hij een vorm gevonden waarmee hij politieke steun denkt te kunnen vergaren.
Punt van discussie was of iemand die seks tegen de wil afdwingt, een verkrachter mag worden genoemd. Grapperhaus wilde dat niet, wat hem op kritiek van regeringspartijen en Amnesty International kwam te staan. De minister is nu om: hij zegt dat ‘alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar worden gesteld als verkrachting’.
De wet moet vooral helpen om de ‘drempel voor de strafbaarheid van verkrachting’ te verlagen. Iemand is, als de wet erdoor komt, ook strafbaar wegens verkrachting als diegene ‘behoorde te weten dat de ander geen seks wilde, maar daar niet naar handelde’.
Nu ligt volgens Grapperhaus de drempel in de rechtspraktijk soms te hoog om een aangifte voor verkrachting goed op te pakken. Vooral als het slachtoffer ‘bevriest van angst’ tijdens de verkrachting en ‘zich daardoor niet kan uiten of verzetten’.
Vrijwillig
Grapperhaus: ,,Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt te veel voor en de gevolgen hiervan voor mensen zijn vaak verwoestend en langdurig. Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm’’, aldus de minister.
Hij zocht naarstig naar een vorm die politieke steun had, maar wilde ook niet naar ‘Zweedse toestanden’ waarbij een contract vooraf moet worden opgemaakt.
Wel zal Grapperhaus nog moeten discussiëren in de Tweede Kamer, omdat op de verkrachtingsvariant van onvrijwillige seks maximaal zes jaar straf komt te staan, terwijl op verkrachting zoals dat nu in de wet staat, een straf van twaalf jaar cel geldt. Vooral de VVD zei eerder niets te voelen voor dat onderscheid.
In de wet staat straks dat er een ‘schuldvariant’ is, waarbij het gaat om wat iemand op grond van ‘de feiten en omstandigheden behoorde te weten over dat de ander de seks niet wilde’. ,,Als iemand daar niet naar handelde of onvoldoende rekening hield met de positie van de ander, riskeert diegene in deze schuldvariant van verkrachting straf. Iemand kan dan verweten worden dat hij of zij ernstig nalatig of onvoorzichtig is geweest en niet alert was op zogenoemde contra-indicaties of de ander echt wel in was voor seks.”
Amnesty tevreden met scherpere criteria verkrachting
Amnesty International is blij met het wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) om alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar te maken als verkrachting. De wetgeving komt daarmee in lijn met internationale mensenrechtenverdragen. Volgens Amnesty heeft Grapperhaus goed geluisterd naar kritiek vanuit de samenleving op een eerder voorstel.
,,Verkrachting is een mensenrechtenschending. In Nederland heeft 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming. De daders worden vaak niet bestraft. Als er geen tekenen zijn van dwang ben je volgens de huidige wet niet verkracht en dat is niet in lijn met internationale mensenrechtenverdragen die het ontbreken van wederzijdse instemming (consent) centraal stellen”, aldus Amnesty.
,,Het is heel goed nieuws dat de minister alle vormen van onvrijwillige seks als verkrachting strafbaar wil stellen en dat hij benadrukt dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig hoort te zijn. Dat is de norm”, zegt Martine Goeman, hoofd genderprogramma Amnesty Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’
Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies. -
PREMIUMEnergie14
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Opinie
Tegen mensenhandel is scherp zwaard nodig
Het kabinet werkt aan modernisering van het artikel strafbaarstelling mensenhandel. Dat is mooi, maar er is veel meer nodig, stelt Ruud Verkuijlen. Het moet eenvoudiger worden mensenhandel te bewijzen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
update46
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord.
-
Met video
Groot feest bij ‘linkse wolk’, maar BBB uiteindelijk toch de grootste
De ‘linkse wolk’ viert een dag na de verkiezingen feest, maar de grootste zijn PvdA en GroenLinks samen niet geworden. Toch smaakt de rood-groene samenwerking naar meer. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.