Volledig scherm

Ambtenaren kondigen acties aan voor nieuwe cao: 'minachting door minister'

Rijksambtenaren gaan actie voeren voor een nieuwe cao. Dat hebben de vakbonden vanmorgen bekendgemaakt. De acties worden gehouden bij onder meer de Inspectie SZW, douane en Belastingdienst.

Volgens de bonden heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet gereageerd op een ultimatum voor de looneis van 3,5 procent. Dat verliep vanmorgen om 10.00 uur.

Het ultimatum voor die looneis werd twee weken geleden neergelegd bij de minister, maar volgens de ambtenarenbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF is zij daar niet op ingegaan. De bonden stellen dat de minister per brief heeft laten weten 'dat er een gat zit tussen de financiële mogelijkheden en de eisen die worden gesteld'. Ze heeft volgens de vakorganisaties na een half jaar praten 'nog steeds geen enkel bod gedaan'. De vakbonden lieten eerder al weten dat het geduld 'helemaal op is'. 

Te veel

Minister Ollongren laat weten dat ze 3,5 procent te veel vindt. De salarissen in het bedrijfsleven gaan ook niet zo hard omhoog, stelt de bewindsvrouw. Bovendien is het kabinet ook al extra geld kwijt aan pensioenpremies voor ambtenaren en tegenvallers door de brexit en het terugschroeven van de gaswinning. 

Ollongren zegt pas eind deze maand te weten hoeveel geld ze wél heeft voor salarisverhoging. Dan komt het kabinet met een update van de begroting voor dit jaar, de zogeheten voorjaarsnota.

Geen bod

,,Dit is een minachting voor het eigen personeel'', zegt Marco Ouwehand van FNV Overheid. Volgens hem wordt sinds december onderhandeld. ,,Al die tijd heeft de werkgever niks op tafel gelegd. Het kabinet roept andere werkgevers op tot loonsverhoging, maar geeft zelf niet thuis.''

De cao liep af op 31 december 2017 en geldt voor 118.000 rijksambtenaren. De eerste actie bij de Inspectie SZW is al deze week. Bij de Belastingdienst en de douane staan werkonderbrekingen gepland.