Volledig scherm
Ambulance aanwezig bij een ongeval in Vlissingen. © Venema Media

‘Ambulance in steeds meer regio’s zorgwekkend vaak te laat’

In een kwart van de ambulanceregio’s in ons land zijn er ernstige zorgen omdat de ziekenwagen na een melding niet snel genoeg ter plekke is. Dat blijkt uit een brief van toezichthouder NZa die minister Bruins (Medische zorg) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.    

Voor ambulances moet de spreiding van de standplaatsen zo zijn dat in de desbetreffende regio minstens 97 procent van de bevolking binnen 15 minuten door een ambulance bereikt kan worden. Daarnaast geldt dat spoedritten onder normale omstandigheden in 95 procent van de gevallen binnen 15 minuten na aanname van de melding ter plaatse moeten zijn.

Van de 24 regio's liggen volgens de NZa momenteel in zes regio’s (25 procent) de prestaties van ambulances ver onder de norm en zijn er structurele knelpunten. Dat waren er een jaar eerder nog drie. In de brief meldt de waakhond niet om welke regio's het concreet gaat. Volgens een woordvoerster maakt de NZa deze informatie niet bekend. 

Fors achteruit

De responstijden van de zorgwekkende regio’s zijn op een na allemaal (fors) achteruit gegaan. Op basis van de voorlopige cijfers daalde de gemiddelde responstijd van deze groep van 91,5 procent in 2017 naar 90,5 procent in 2018. De NZa spreekt zelf van ‘een zorgelijke ontwikkeling’.

De oorzaak zou liggen in ‘onvoldoende inzet en inzicht in de optimale spreiding en beschikbaarheid van capaciteit’. Ook zouden sturingsinformatie en -data ernstig te wensen over laten. 

In totaal voldoen maar drie regio’s (12,5 procent) aan de norm van 95 procent en in nog eens drie regio’s heeft de NZa ‘voldoende vertrouwen’ dat de norm op termijn wordt behaald. De overige twaalf regio’s bungelen in de middenmoot (vooruitgang zichtbaar, maar op korte termijn nog niet op orde).    

De zorgwaakhond maakt zich vooral zorgen over de slechtste categorie (C). ,,De responstijden van de regio’s in de C-categorie zijn nog aanzienlijk van de normtijd verwijderd en zorgverzekeraars geven aan dat het niet waarschijnlijk is dat deze regio’s op korte termijn aan de norm zullen voordoen. Deze categorie heeft daarom onze volledige aandacht", aldus de NZa. 

Gezamenlijke aanpak

Quote

Er is extra capaciteit nodig om wél goede ambulance­zorg te garanderen. Bij acute zorg telt elke minuut

Kamerlid Henk van Gerven (SP)

De NZa stelt in samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nu een plan op voor een gezamenlijke aanpak. De broekriem wordt flink aangetrokken. Zo moeten de regio’s van de C-categorie per kwartaal en jaarlijks de responstijden en het aantal ritten aanleveren. Ook is er een halfjaarlijks voortgangsgesprek tussen de NZa en de belangrijkste zorgverzekeraar in deze regio’s. Alle informatie wordt gedeeld met de zorginspectie om, zo nodig, snel te kunnen ingrijpen.

Minister Bruins laat aan de Tweede Kamer weten dat de regio’s waar de prestaties op dit moment ver onder de norm liggen, extra aandacht verdienen. ,,Ik vind het belangrijk dat er aanvullend toezicht komt op deze regio’s’’, aldus Bruins.

,,De bereikbaarheid verbetert per saldo niet en dat is een zorgelijke zaak”, constateert SP-Kamerlid Henk van Gerven. ,,Gecombineerd met zorgen over de drukte op spoedposten bij de ziekenhuizen, is dit erg onwenselijk. De vraag is nu wat de minister voor Medische zorg hieraan gaat doen. Er is extra capaciteit nodig om wél goede ambulancezorg te garanderen. Bij acute zorg telt elke minuut.”

Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de ambulancezorg.  

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.