Volledig scherm
Senator Annelien Bredenoord is ook hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. © Charlotte Odijk

Annelien Bredenoord wil Senaatsfractie D66 leiden

Annelien Bredenoord (38) stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de Eerste Kamer namens D66. Ze kan daarmee de opvolger worden van Thom de Graaf, die naar de Raad van State gaat.

De leden van de Eerste Kamer worden indirect, ofwel 'getrapt', gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De Provinciale Statenleden worden op hun beurt door de Nederlandse bevolking gekozen. Dat gebeurt in maart 2019.

Bredenoord is sinds juni 2015 lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Ze is momenteel vice-fractievoorzitter en haar portefeuilles zijn volksgezondheid, medische ethiek, privacy, databescherming, prostitutie en familierecht. In het dagelijks leven is ze hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Voor haar kandidatuur heeft Bredenoord steunverklaringen nodig. Ieder lid van D66 kan haar kandidatuur kracht bijzetten met een handtekening. Ze moet vóór 20 augustus tenminste 241 handtekeningen binnenhalen.  

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.