Volledig scherm
Senator Annelien Bredenoord is ook hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. © Charlotte Odijk

Annelien Bredenoord wil Senaatsfractie D66 leiden

Annelien Bredenoord (38) stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de Eerste Kamer namens D66. Ze kan daarmee de opvolger worden van Thom de Graaf, die naar de Raad van State gaat.

De leden van de Eerste Kamer worden indirect, ofwel 'getrapt', gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De Provinciale Statenleden worden op hun beurt door de Nederlandse bevolking gekozen. Dat gebeurt in maart 2019.

Bredenoord is sinds juni 2015 lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Ze is momenteel vice-fractievoorzitter en haar portefeuilles zijn volksgezondheid, medische ethiek, privacy, databescherming, prostitutie en familierecht. In het dagelijks leven is ze hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Voor haar kandidatuur heeft Bredenoord steunverklaringen nodig. Ieder lid van D66 kan haar kandidatuur kracht bijzetten met een handtekening. Ze moet vóór 20 augustus tenminste 241 handtekeningen binnenhalen.