Een maquette van het Binnenhof uit 2018.
Volledig scherm
Een maquette van het Binnenhof uit 2018. © ANP

Architect Binnenhof ontwierp ook ‘blunderpand’ voor ministeries

De architect die momenteel leiding heeft over de renovatie van de Tweede Kamer ontwierp eerder het ‘blunderpand’ van twee ministeries in Den Haag. Ambtenaren klagen steen en been over dat gebouw.

Quote

Ik vind het zorgwek­kend dat deze architect nu ook verantwoor­de­lijk is voor de verbouwing van het parlement

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen

Toparchitect Ellen van Loon van het Rotterdamse bureau OMA was verantwoordelijk voor het in 2017 opgeleverde megaministerie aan de Rijnstraat in Den Haag. Over dat gebouw, waarin de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat zijn gehuisvest, regent het klachten: ambtenaren vallen van de designtrap, het is er te koud of te heet en de kleuren in het gebouw zijn deprimerend.

Diezelfde Van Loon maakt nu de tekeningen voor de renovatie van de Tweede Kamer. Zij werd in 2017 aangesteld als coördinerend architect voor dit project. De tweede coördinerend architect – Liesbeth van der Pol, die verantwoordelijk was voor de Eerste Kamer – is recent aan de kant gezet vanwege onvrede over haar functioneren, zo onthulde deze krant eerder deze week.

Zorgwekkend

Van Loon werkt nog wél als coördinerend architect aan het Binnenhof-project, waarvoor het kabinet ruim een half miljard euro heeft uitgetrokken. ,,Ik vind het zorgwekkend dat deze architect nu ook verantwoordelijk is voor de verbouwing van het parlement’’, zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. ,,Ik ben bang dat de werkomstandigheden in het gebouw ondergeschikt worden gemaakt aan het design.’’

Als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werkte Ploumen zelf in het megaministerie aan de Rijnstraat. ,,Mijn ambtenaren moesten werken in een ruimte waar het 29 graden was’’, blikt Ploumen terug. ,,Anderen zaten in een ruimte zonder stopcontacten.’’

Sinds de opening van het splinternieuwe ministerie zijn verschillende aanpassingen uitgevoerd. Zo zijn er meer werkplekken gemaakt en zijn deprimerende tinten op de muren overgeschilderd. Ook worden de designtrappen verbouwd, nadat twee ambtenaren struikelden over opstaande randjes. Een van hen raakte ernstig gewond.

Tropische tuin

Van Loon kwam afgelopen jaar met het plan voor een tropische kantoortuin in het parlement. Ook wilde ze een deel van de vergaderzalen in de Tweede Kamer verplaatsen. Kamervoorzitter Khadija Arib schoot de plannen af.

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft geen moeite met de benoeming van Ellen van Loon als coördinerend architect voor de Tweede Kamer. ,,Het gebouw aan de Rijnstraat is een heel ander pand dan de Tweede Kamer”, laat zijn woordvoerder weten.

,,Het ontwerpproces van Rijnstraat 8 verschilde enorm van onze gebruikelijke manier van werken’’, zegt Van Loon zelf. Volgens haar was ze bij het ontwerp van het megaministerie gebonden aan strikte eisen van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook was ze toen niet verantwoordelijk voor de technische installaties, zoals het klimaatsysteem. Van Loon zegt blij te zijn dat over haar plannen voor de Tweede Kamer meer overleg plaatsvindt met de gebruikers.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.
Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. © ROBIN UTRECHT