Architectenrel Binnenhof eist nieuw slachtoffer

Het kabinet is achter de schermen op zoek naar een nieuwe architect voor de renovatie van de Tweede Kamer. De Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon, van het beroemde bureau van Rem Koolhaas, wordt binnenkort op een zijspoor gezet.

Eerder dit jaar werd de architect van de renovatie van de Eerste Kamer al aan de kant gezet. Dat nu óók die van de Tweede Kamer haar leidende rol kwijtraakt, is een pijnlijke nederlaag voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Het RVB haalde de twee toparchitecten in 2017 met veel bombarie binnen.

Grootheidswaanzin

Volledig scherm
Architecten Ellen van Loon (l) en Liesbeth van der Pol (r). Eerstgenoemde wordt binnenkort op een zijspoor gezet, laatstgenoemde werd volgens betrokkenen aan de kant gezet uit onvrede over haar functioneren. © Rijksvastgoedbedrijf

Architect Van Loon wordt door Tweede Kamerleden beticht van ‘grootheidswaanzin’. Zo wil zij dat er een tropische kantoortuin in het parlement komt. Ook heeft zij bedacht om alle vergaderzalen in de Tweede Kamer te verplaatsen naar de begane grond, wat enkele miljoenen euro’s extra kost. ,,Die lui willen overal hun geursporen nalaten’’, klaagt een bron in Den Haag.

Om te voorkomen dat de renovatie van het Binnenhof – die volgend jaar moet beginnen en een half miljard euro kost – vertraging oploopt, wordt met spoed gezocht naar een opvolger voor Van Loon. Dat wordt waarschijnlijk de 76-jarige Pi de Bruijn, die in 1992 tekende voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer. Op dit moment is De Bruijn al ingeschakeld om de plannen van Van Loon te herzien.

Staatssecretaris Knops (CDA) heeft maandag overleg over de renovatieplannen met directeur-generaal Annet Bertram van het RVB. De uitkomst is waarschijnlijk dat Van Loon zich alleen nog op de achtergrond met de renovatie mag bemoeien. De Bruijn wordt dan de leidende architect. Van Loon wil vooralsnog van geen wijken weten: ze laat aan deze krant weten dat haar architectenbureau een contract heeft voor het voorlopige én definitieve ontwerp van de renovatie.

Volgens ingewijden is er sprake van ‘onwerkbare verhoudingen’ tussen architect Van Loon en de gebruikers van de Tweede Kamer, zoals ambtenaren en Kamerleden. Ook is er onvrede over de manier waarop De Bruijn, die als geestelijk vader wordt gezien van de Tweede Kamer, is buitengesloten bij aanpassingen aan het gebouw. Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, ergert zich eraan dat Knops nog geen besluit heeft genomen. 

Van der Pol

Toparchitect Liesbeth van der Pol van het Amsterdamse bureau DOK Architecten, stopte onlangs met haar werkzaamheden. Zij werd in 2017 aangesteld als een van de twee coördinerend architecten van het megaproject. Volgens betrokkenen is zij aan de kant gezet vanwege onvrede over haar functioneren.