Volledig scherm
Het 'nijntje-achtige' kinderboek dat Lubach gemaakt heeft over de aanstelling van Rob Jetten. © Screenshot video Zondag met Lubach

Arjen Lubach maakt kinderboek over de benoeming van Rob Jetten

VideoHet is waarschijnlijk niemand ontgaan dat de Brabantse Rob Jetten de nieuwe fractievoorzitter is van D66. Meteen in de eerste week was er al veel kritiek op de jonge politicus. Er is al zo veel gebeurd sinds de aanstelling van Jetten, zo dacht Arjen Lubach. Tijd om dat even op een rijtje te zetten op een manier, zodat iedereen het begrijpt: in een kinderboek.

Jetten heeft een lastige eerste week als fractievoorzitter achter de rug. Hij kreeg kritiek over zijn jonge leeftijd (31) en over een twitterflatertje die hij maakte. Onder een felicitatietweet was hij vergeten de boodschap aan zijn persvoorlichter weg te halen. Daarom stond er nog 'Zoiets?' onderaan het bericht.

Robot Jetten

De meeste kritiek kreeg Jetten echter vanwege zijn ingestudeerde antwoorden in interviews. Dit leverde hem al snel de bijnaam 'Robot Jetten' op. Wat Lubach opviel, was dat al deze antwoorden ook nog eens hetzelfde waren. De uitspraken 'We hebben met de fractie goed gesproken' en 'We hebben de koppen bij elkaar gestoken' worden door de opvolger van Pechtold vaak gebruikt.

Respect

Dat moet overzichtelijker kunnen, dacht Lubach vast. Daarom maakte hij met het onderstaande filmpje duidelijk 'dat we Rob Jetten het respect moeten geven dat past bij zijn status als fractievoorzitter van een regeringspartij'. En hoe kun je iets nu duidelijker uitleggen, dan in een Nijntje-achtige cartoon.