Asielcrisis: staatssecretaris kijkt of tijdelijke asielstop mogelijk is
Het kabinet bekijkt of de Vreemdelingenwet het toestaat om een asielstop in te stellen nu er nauwelijks opvangplekken zijn. Bij een asielstop worden aanvragen van asielzoekers tijdelijk niet meer in behandeling genomen.
Na aandringen van VVD, JA21 en PVV stelde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) bereid te zijn om te onderzoeken of een asielstop mogelijk is. Zelf is hij er geen voorstander van: ,,Ik denk dat een asielstop op die manier niet werkt.”
Voor de VVD is het ‘geen taboe'. Kamerlid Ruben Brekelmans denkt dat er maatregelen nodig zijn om de instroom van asielzoekers naar beneden te brengen. ,,Anders is het dweilen met de kraan open.”
Geen noodsituatie
Van der Burg vermoedt dat zo'n stop op asielaanvragen in strijd is met Europese afspraken. ,,Dit is geen noodsituatie. Dit is al langer aan de gang. Dan kunnen we geen noodwetgeving gebruiken.”
Volgens fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 moet een asielstop wel mogelijk zijn. ,,Polen en Hongarije hebben het ook gedaan.” Van der Burg benadrukte dat die landen ‘een andere opvatting van de rechtsstaat’ hebben en ook Europese afspraken niet altijd nakomen.
4000 marechaussees
,,Als ik staatssecretaris van Nieuw Zeeland zou zijn, zou het makkelijk zijn om te zeggen: de grenzen gaan dicht.” In Nederland, met buurlanden en vrij verkeer van mensen, zegt Van der Burg, is dat ‘een stuk lastiger’. ,,Je kunt niet zeggen: dan gooien we de grens dicht en dan komen er geen mensen meer binnen.” Voor zulke intensieve grenscontroles zouden bovendien 4000 marechaussees nodig zijn, stelde de bewindsman.
VVD-Kamerlid Brekelmans wil wel dat Van der Burg kijkt of het grenstoezicht van de marechaussee ‘geïntensiveerd’ kan worden. Op die manier hoopt hij dat vreemdelingen die via België of Duitsland ons land binnenkomen, meteen teruggestuurd kunnen worden. Volgens Van der Burg zijn daar wel nieuwe afspraken over gemaakt. ,,Als iemand overduidelijk uit Duitsland of België komt, een veilig land, dan kan diegene teruggestuurd worden.” Het Europees Parlement moet die nieuwe afspraak nog wel goedkeuren.
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Justitie bezocht in mei het overbelaste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Al 4310 dagen minister-president door zich af te zetten tegen 'de schreeuwers van de zijkant’
Onze premier zit vandaag precies 4310 dagen in het Torentje, een record. Wat is het geheim van de minister-president aan wie niets lijkt te blijven kleven? Van zijn dagelijkse fietstochtjes tot taal inzetten als wapen: in deze uitgebreide special zoomen we in op tien aspecten van het fenomeen Mark Rutte. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
UPDATE
Rutte: Boerenacties op de snelweg onacceptabel en levensgevaarlijk
Premier Rutte heeft fel gereageerd op de boerenacties op snelwegen gisteren en vandaag. Hij vindt de protestacties van ‘een kleine groep boeren’ onacceptabel en levensgevaarlijk. Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Premier Rutte praat morgen met top kabinet over vele crises in het land
Premier Mark Rutte, enkele belangrijke ministers en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen komen morgenavond samen om te praten over de vele crises waar Nederland momenteel mee kampt. Het gaat daar onder andere over de koopkracht, het asielbeleid en het stikstofdossier.
-
Nieuwe, ‘gevangenisachtige’ opvang moet asielzoekers uit veilige landen ontmoedigen
In de strijd tegen overlastgevende asielzoekers werkt het kabinet aan nieuwe, sobere opvang waar verscherpt toezicht geldt, kamers regelmatig doorzocht worden en asielzoekers grotendeels binnen moeten blijven. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
update/met video
Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
Middenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land.